В хибридните процесори AMD Zen 2 няма да има чиплети

3
1403

Една от главните особености на процесорите AMD Zen 2 е използването на няколко кристала върху подложката. Компанията се отказа от използването на единствен силициев кристал и постави във своите процесори няколко. Това са 7 nm чиплети с до 8 процесорни Zen 2 ядра и един 14 nm контролер, управляващ входно-изходните операции. Така например, в сървърните процесори EPIC от 2-ро поколение се използват до осем чиплета, а инженерната версия на чипа Ryzen 3000 (Matisse), който AMD показа на CES 2019, използва само един чиплет.

Предполагаше се, че същият дизайн ще се използва и в хибридните процесори на AMD, и че централният и графичният процесори ще бъдат разположени на различни кристали. Но уеб порталът AnandTech съобщи, че в следващото поколение хибридни процесори на AMD ще се използват монолитни кристали. Като се има предвид, че тези APU се разработват предимно за лаптопите и мобилните устройства, това решение е съвсем логично и ще даде възможност TDP на новите процесори да остане на ниско ниво, както и да се използват всички преимущества на 7 нанометровия технологичен процес.

Хибридните процесори с архитектура AMD Zen 2 трябва да излязат на пазара след процесорите Matisse и навярно ще бъдат включени в серията Ryzen 4000. Що се отнася до десктопните APU от ново поколение, техният анонс се очаква тази пролет.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари