В Швеция се появиха лежащи смарт-полицаи

2
53

Традиционните лежащи полицаи имат много недостатъци, но основният е, че водачите трябва да намаляват скоростта до около 20 километра в час, а това забавя общия поток от автомобили, като едновременно с това рязко се увеличават изхвърлените в атмосферата вредни газове, понеже шофьорите първо забавят, а след това натискат газта, за да ускорят. Шведската компания Edeva представи автоматичен лежащ смарт-полицай, който се задейства само при нарушаване на скоростта.

 

Системата Actibump обединява в едно пътния знак, който предупреждава за лежащ полицай, радар, камера и други подобни, заедно с електронен блок с подвижен капак.

Ако приближаващото се превозно средство не превишава зададената максимална скорост, то тежкият метален капак си остава на мястото. Но ако например лек автомобили превиши максималната позволена скорост, управляващата електроника с помощта на серводвигател сваля капака с 6 сантиметра надолу в асфалта, като по този начин се образува правоъгълна дупка, а нарушителят получава твърде неприятен удар по ходовата част.

Edeva уточни, че предлага и дистанционно, с което смарт-полицаят може да бъде изключван от бърза помощ или при акции на полицията.

 

Системата Actibump вече е инсталирана на някои пътни участъци на Швеция, включително и на Йоресундския мост, където доказа своята ефективност – случаите на превишаване на скоростта са намалели с 95%.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари