В Япония бе създадено устройство за дистанционно сканиране на пръстови отпечатъци

0
78

Японски учени създадоха устройство, което може дистанционно да сканира пръстовите отпечатъци от различни повърхности. Апаратът се нарича „Съдебен хиперспектрален проектор“ и може да сканира човешките пръстови отпечатъци на практика от всякакви повърхности.

Специалистите от научно-изследователския отдел на японската полиция заедно с учените от университета Уаседа създадоха проектор, който използва лазер със зелено излъчване за разпознаване на пръстовите отпечатъци. Изследва се отразения лазерен лъч за наличието на малките количества белтък и мазнина, които остават при пипане на обектите.

С помощта на тази технология е възможно разпознаването на пръстови отпечатъци дори и при многократно пипане на предметите, когато отпечатъците се наслагват един върху друг. В този случай точността е около 70%. Досега криминалистите не разполагаха с подобна точна технология.

Японските специалисти са уверени, че техният проектор ще стане незаменим помощник при различните криминални разследвания, а с негова помощ ще се ускори разкриването на престъпниците и ще се улесни провеждането на криминалните експертизи, извършвани на място. Учените допълват, че новото устройство може да се използва и за първични ДНК тестове.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари