В Япония започнаха продажбите на автомобили с водородно гориво

29
213

В Япония започнаха редовните продажби на масов автомобил с водороден двигател. Автомобилът се нарича Mirai и се произвежда от концерна Toyota.

Броят на предварително поръчаните автомобили Mirai превиши всички очаквани прогнози и до края на тази година компанията ще пренасочи 162 милиона американски долара за производство на автомобили с водородни двигатели. Новите автомобили не са зависими от нефта и не замърсяват околната среда, понеже при работата си отделят само вода и водна пара.

С пълен резервоар Mirai може да измине 650 километра, а зареждането на автомобила става за 3 минути. Засега на територията на Япония работят 30 станции за автомобили, които използват за гориво водород.

Пазарните аналитици са пресметнали, че годишно в заводите на Toyota ще се произвеждат 2,1 хиляди нови автомобила, работещи с водородно гориво. Засега тези автомобили се продават само в Япония, но след около година ще се появят и в САЩ и Европа.

Интересен е моделът за продажба на автомобилите Mirai. Цената на един автомобил с водороден двигател е 62 хиляди американски долара, но при закупуването на автомобила от жител на Япония, правителството дава субсидия в размер на 17 хиляди щатски долара.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
29 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари