До преди известно време, геймингът на мобилен компютър беше нещо, което правим между другото. За да се разнообразим от другите задачи, които вършим на своя лаптоп. Дори повечето хора не взимаха предвид гейминг възможностите на различните модели при покупка на ново устройство. Този фактор стоеше в страни.

В днешно време нещата са различни

Геймингът се промени из основи. Той е по-реалистичен, по-интерактивен и по-мащабен от всякога. Няма нужда да споменаваме, че и лаптопите преминаха през голяма еволюция. Вече е напълно реално да си вземеш лаптоп с идеята основното нещо, което правиш на него, да е гейминг. И на всичкото отгоре, това да не значи, че трябва да вложиш прекалено голяма сума пари в машината. Много от проблемите вече са в историята. Говорим за неща като кратък живот на батерията, ниска резолюция, прекалено малки екрани, лош звук и най-вече прекалено орязания хардуер.

С увереност можем да кажем, че един мобилен компютър днес може да е равнопоставена алтернатива на настолните компютри и гейминг конзолите.

Най-търсената комбинация от качества, която потребителите търсят, е високата стойност под формата на бюджетна цена, достатъчно високо ниво на хардуера и истинска мобилност. От Lenovo предлагат три лаптопа, които покриват тези критерии. Това са Lenovo Ideapad Gaming 3i, Lenovo Legion 5i и Lenovo Legion 7i. Първият модел е на най-ниска цена и представлява балансирано предложение за масовия потребител, който играе игри. Legion моделите добавят още две стъпки нагоре за по-запалените ентусиасти, без цените да скачат до небето.

Да започнем с Lenovo Ideapad Gaming 3i

Той се предлага в три разновидности. Имат 15.6-инчов екран с FullHD резолюция и 120Hz честота на опресняване. Видео картата може да е Nvidia GeForce GTX 1650 или 1650 Ti. Има два варианта за процесор от 10-то поколение на Intel – Core i5-10300H или Core i7-10750H. И при трите разновидности оперативната памет е 8GB. Мястото за съхранение е под формата на 512 GB PCIe SSD или комбинация от твърд диск и SSD.

Gaming 3i изпъква с няколко неща, въпреки цената си. Той има доста здрав корпус с изчистен дизайн, въпреки че е пластмасов. Клавиатурата му е много удобна за продължителна игра, но и за други ежедневни дейности. Предлага доста добър набор от портове. Лично мен най-много ме впечатляват процесора и честотата на опресняване на екрана.

Каква производителност може да очаквате? При масовите еSports мултиплейър заглавия няма да имате проблем да се възползвате от 120-те херца. При по-тежки заглавия това няма да е така, но с компромис при графичните настройки може да очаквате стабилни 60 кадъра в секунда и нагоре при немалка част от игрите.

Ако искате да минете на следващото ниво, без това да води до огромен скок в цената, погледнете към Legion 5i и Legion 7i.

Lenovo Legion 5i – предложението от среден клас на отлична цена

Тук нещата стават още по-сериозни. По отношение на процесора, разчитате на същите две опции, които се справят отлично – Intel Core i5-10300H и Core i7-10750H. Чарът на 5i се крие в останалата част от хардуера. Тук има доста повече разновидности. При някои от тях може да разполагате с видео карти като NVIDIA GeForce GTX 1660Ti или NVIDIA GeForce RTX 2060. Особено при последната, може да постигнете 60+ кадъра при високи настройки в много повече игри. При част от заглавията ще може да се насладите и на още по-голяма визуална наслада, благодарение на това, което следва да разгледаме. Може да разполагате с дисплей с FullHD резолюция, който не само може да има 120Hz честота на опресняване, но и 144Hz или 240Hz, при това с DolbyVision. При Legion 5i може още да имате по-голям капацитет на системата за съхранение на данни и 16GB RAM.

Lenovo Legion 7i – най-доброто от двата свята – справедлива цена и най-високи гейминг способности

Тук в различните варианти, освен вече споменатите процесори на Intel, в играта влизат Core i7-10875H и Core i9-10980HK. Както сами се досещате, тук вече не говорим за бюджетни машини в истинския смисъл на думата, но със сигурност идентичен хардуер се предлага за много повече пари в други лаптопи.

По отношение на екрана, тук вече опцията за 120Hz честота на опресняване отсъства и е заместена от 144Hz и 240Hz. По отношение на графичните карти, тук в уравнението се появяват RTX 2070 и RTX 2080, заедно с Max-Q и Super Max-Q разновидностите си. Количеството RAM се увеличава до 32GB. Вече има възможност и за конфигурации с 1TB PCIe SSD дискове.

Тук вече говорим за гейминг без каквито и да е ограничения. Игра с най-високо ниво на графичните настройки, с голямо количество кадри в секунда. При някои от моделите картината става още по-невероятна заради наличието на HDR400 и възможност за много висока яркост (500 нита). Можем да се потопим изцяло в играта без да мислим за каквито и да е било спънки.

Има нещо в тези два модела, което за някои хора е предимство, за други е недостатък

На външен вид тези машини не са типичните гейминг лаптопи. Те не могат да осветят цялата ви стая с всякакви RGB светлини по целия корпус. Нямат типичния за някои лаптопи екстравагантен и футуристичен дизайн. Те са доста елегантни, някои хора биха казали дори минималистични в това отношение. Всеки може да прецени за себе си дали това е добре или не.

На нас лично тази черта и на трите лаптопа ни харесва страшно много. Моделите са достатъчно мощни за да вършим работата си от всяко място, включително и да играем на тях. С други геймърски модели обаче има лек проблем, като да речем ги извадим на някоя по-сериозна конференция или на работна среща. Тук не е така и това е много хубаво – зад сравнително сдържания външен вид, който няма да ви „изложи“ ако сте по-сериозен човек се крие машина, която наистина може да ви забавлява.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари