Графеновите микрофони имат рекордна чувствителност

0
24

Графенът е сравнително нов материал, който има огромен потенциал за използване в електрониката. В университета на Белград, Сърбия, бе създадена първата в света многослойна мембрана от графен за кондензаторен микрофон. Тестовете показват, че графеновият микрофон има с 10 децибела по-висока чувствителност, в сравнение с с професионалните студийни микрофони с мембрани от никел.

 

Марко Спасенович (Marko Spasenovic), един от авторите на графеновата мембрана, публикува научната работа на тази тема в 2D Materials, в която се казва, че малкото тегло, голямата гъвкавост и здравина правят графена идеалния акустичен материал.

При създаването на прототипа сръбските учени са използвали наслояване на графен върху никелово фолио. Върху никеловата подложка са нанесени 60 слоя графен, а останалите компоненти са от обикновен стандартен кондензаторен микрофон.

 

Работата върху графеновия микрофон продължава и сега специалистите създават нова мембрана с 300 слоя графен. Микрофонът с подобна мембрана има много добри акустични параметри и може да работи в ултразвуковия диапазон при честоти до 1 MHz.

Засега не се предвижда представянето на комерсиален продукт, понеже в наши дни графенът е твърде скъп, но се разработват нови технологии, с помощта на които се очаква графенът да поевтинее значително.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за