Графенови суперкондензатори увеличават с 25% ефективността на товарните превози

0
42

По време на изложението за товарни автомобили Commercial Vehicle Show в Бирмингам френският производител Adgero представи товарен прицеп с регенеративна спирачна система, използваща суперкондезатори от графен. Чрез повторното използване на натрупаната кинетична енергия системата UltraBoost ST KERS (Kinetic Energy Recovery System) икономисва около 25% от горивото, като по този начин се намалява изхвърлянето на вредни вещества в атмосферата.

 

UltraBoost ST е първата комерсиална система от подобен род, предназначена за използване в товарния транспорт. Подобни системи отдавна се използват в електромобилите и хибридите.

Генераторът на системата UltraBoost ST е поставен на една от осите на прицепа. Когато товарният автомобил спира, неговата кинетична енергия се превръща в топлина в накладките и дисковете на колелата. Вместо в топлина, генераторът преобразува тази кинетична енергия в електрическа, която се натрупва в акумулаторна батерия от 5 суперкондензатора, която се използва от електромотор на влекача при потегляне и ускоряване. Целият процес се управлява от компютърна система.

В системата UltraBoost ST се използват суперкондензаторите SkelMod 50F 160V, произвеждани от компанията Skeleton Technologie. Първите прицепи с тази регенеративна спирачна система са 13,6-метровите ремаркета на британската транспортна компания Eddie Stobart.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за