Графенът може да ускори интернет скоростите

1
25

Учени от Обединеното кралство, носители на Нобелова награда, са открили нов начин за използване на графена (най-тънкият в света материал), който би могъл да увеличи много скоростта на интернет връзките.

Професорите от Университета на Манчестър – Андре Гайм и Костя Новоселов, които през 2010 г. са спечелили Нобеловата награда за физика за работата им, свързана с графена, са описали в научното списание „Nature Communications” метод за комбиниране на материали, базирани на карбон с метални наноструктури за използване на фотодетектори, имащи потенциала да увеличат количеството светлина, с което оптичните комуникационни устройства биха могли да се справят. Предимството на графена в събирането на светлина и конвертирането й в електроенергия би могло да доведе до комуникационни нива, десетки и дори стотици пъти по-бързи от днешните, твърдят учените.

Новоселов съобщава в изявление: „Технологията на графеновото производство съзрява с всеки изминал ден, което незабавно оказва влияние едновременно върху вида на съществуващата физика, която откриваме и върху гъвкавостта и обхвата на възможни приложения. Много водещи компании обмислят графена за следващото поколение устройства. Тези дейности увеличават значително шансовете на графена дори още повече.”

Учени от Университата Кембридж работят в екип с колегите си от Манчестърския университет.

Водещи високотехнологични компании, вкл. IBM, инвестират големи суми в базирани на графен технологии. През лятото на настоящата година IBM обяви първата базирана на графен интегрирана верига, която може да допринесе за подобрени безжични устройства и по-евтини екрани. По-рано през годината същата корпорация демонстрира 55-GHz графенов транзистор.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kilara
kilara

Звучи много добре.Отваря доста нови възможности.Дано когато масово почне да се използва и нашата мила родина да не закъснее много с въвеждането му.