Графичният процесор Apple M1 е на нивото на GTX 1050 Ti

5
1102

Миналата седмица Apple представи революционния чип M1, който е първият от серията ARM процесори на корпорацията от Купертино. Новият чип се използва в MacBook Air, както и в 13 инчовия MacBook Pro и в Mac mini.

По време на анонса Apple съобщи, че новият ARM чип М1 разполага с 8-ядрен процесор (4 бързи и 4 икономични ядра) плюс 8-ядрен графичен процесор с висока производителност, подходящ за игри и с интензивна графика. Въпреки че Apple не представи никакви конкретни числа относно производителността на интегрираните CPU и GPU, уеб пространството се появиха първите резултати от бенчмарковете GFXBench 5.0.

И двете тествани системи са работили под управлението на операционната система macOS с графичните програмни интерфейси Metal. Въпреки че няма точни подробности, предполага се че видеокартата GeForce GTX 1050 Ti е поставена във външен корпус със собствено захранване и е включена към свободния Thunderbolt 3 порт.

Това са предварителни резултати получени с първите екземпляри Mac, в които се използват фирмените процесори на Apple. Но се вижда, че интегрираният графичен процесор М1 е съвсем достоен съперник на GPU в най-новите процесори, каквито са например APU AMD Ryzen 4000 (Radeon Vega 8) и Intel Tiger Lake (Iris Xe). Производителността на SoC Apple М1 е много по-висока в сравнение на Intel IGPs от десето и 11-то поколение в предишните версии на MacBook Air, MacBook Pro и Mac mini и е от нивото на GTX 1050 Ti.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари