fbpx
18.8 C
София

Два процесора AMD EPYC Milan поставиха нов абсолютен рекорд в Cinebench

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Анонсираните миналия месец сървърни процесори AMD EPYC Milan вече успяха да поставят около 120 нови световни рекорда в различни сфери, включително високопроизводителните изчисления, облачните изчисления, както и при корпоративните работни натоварвания.

Съвсем скоро се очаква излизането на процесорите Threadripper в десктоп сегмента, като те ще станат основата на персоналните компютри от много висок клас. Но още отсега можем да си изградим представа какво можем да очакваме от тези чипове. Наскоро AMD постави нов световен рекорд в Cinebench с помощта на процесор от фамилията EPYC Milan, което вече дава възможност да се оцени потенциала на тези чипове в рендирането.

Тестовете на AMD са извършени с помощта на процесора EPYC Milan 7763 в бенчмарка Cinbench R23. Този чип, базиран на архитектура Zen 3, струва $7980 и разполага с 64 ядра/128 нишки, работещи с тактова честота от 2,45 до 3,5 GHz. При своите тестове компанията е използвала конфигурация от два от тези процесори, което дава общо 128 ядра и 256 нишки от паралелно изпълнявани процесорни инструкции.

В края на миналата седмица популярният уеб портал Tomshardware извърши няколко собствени независими теста на новите флагмански 40-ядрени чипове Intel Ice Lake Xeon, за да провери какво ще покажат пред новия рекорд на AMD. Тествани са конфигурации както с един, така и с два процесора.

Двата процесора AMD EPYC Milan 7763 показват в теста Cinbench R23 резултат от 113631 точки, като предишният световен рекорд бе 105570 точки. AMD подчертава, че при тестовете от подобен род е достатъчна стандартна сървърна конфигурация с въздушно охлаждане. Ето защо в тестовата система не е използвано каквото и да било специално охлаждане. По време на тестовете температурата на чиповете е достигнала максимум 85 градуса по Целзий при максимална консумация 403 W.

Специалистите на Tomshardware са се опитали да изяснят, какво най-добро може да предложи конкуренцията в лицето на Intel. Те са сглобили конфигурация от два чипа, базирана на най-новите сървърни процесори Intel Xeon 8380 (фамилия Ice Lake Xeon). Към днешен ден това са най-актуалните и производителните сървърни процесори на Intel, въпреки че отстъпват на решенията на AMD, ако се направи директно сравняване на параметрите. Intel Xeon 8380 се произвежда чрез 10 нанометров технологичен процес, има 40 ядра, работи с тактова честота от 2,3 до 3,2 GHz. Цената на този чип е съпоставима с тази на AMD EPYC Milan 7763 и е в размер на $8099. И при процесорите на Intel се е използвало въздушно охлаждане.

Независимите тестове на Tomshardware показаха, че конфигурацията от два процесора AMD EPYC Milan 7763 в бенчмарка Cinbench R23 е с 52% по-производителна в сравнение с конфигурацията от два чипа Intel Xeon 8380. Тук моментално се вижда, че компютърната система с двата процесора Intel Xeon Platinum 8380 консумира 1154 W.

И още, Tomshardware са тествали същите процесори, но охлаждани с течен азот. Тези тестове показват още по-интересен резултат – един единствен процесор Threadripper 3990X показва в Cinebench R23 по-висок резултат в сравнение с двата процесора Xeon Platinum 8380 с въздушно охлаждане.

Експертите на Tomshardware са направили тестове и на редица други процесори с използването на многоядрения бенчмарк Cinebench R20. Вижда се, че 64 ядреният процесор AMD Threadripper 3990X с цена $3990 при стандартни условия и обикновено охлаждане изпреварва по производителност двата най-бързи процесора Intel Xeon от предишно поколение с цена около $20 хиляди.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини