fbpx
1.7 C
София

Двуядрeн процесор от Apple през 2005та

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

На Apple и се наложи да се раздели с мечтата си да достигне честота 3.0 GHz през тази година. Компаниите AMD и Intel, които също имат проблеми с увеличаването на производителността на процесорите, твърдо са решили да преминет към двуядрена архитектура. Работещите на по-ниски честоти съединени ядра могат да осигурят по-висока производителност, отколкото единичния процесор, като при това запазват приемливо ниво на топлоотделяне. Но по-висока производителност се достига само при наличие на оптимизация на софтуера за работа при подобна архитектура. Двуядрените процесори Athlon 64 се очакват през 2006та година. Intel е по-решителна – още в края на 2005 година ще започне прехода на десктоп-системите към двуядрени процесори.

Според сайта Think Secret, компанията Apple също ще започне да използва двуядрени процесори в десктоп-системите си, при това още в началото на следващата година.

Двуядерния процесор, с кодово име Antares (PowerPC 970MP) ще е с размер на кристала 13.225 х 11.629 mm. На тази площ ще са разположени две ядра с честота до 3 GHz и кеш с обем 1 MB за всяко ядро. Съвременните процесори PowerPC 970FX имат едва 512 KB L2 кеш. В това отношение Antares напомня двуядрения вариант на Opteron

Двете ядра ще са съединени с 1 GHz шина EI (Elastic Interface). Системата за намаляване на енергопотреблението PowerTune ще е реализирана по един нов начин – двете ядра синхронно ще променят честотата и напрежението според натоварването.

Набора инструкции VMX ще осигури поддръжка на нова версия на технологията Altivec, явяваща се аналог на Hyper-Threading. По този начин, PowerPC 970MP ще е първия процесор, обединяващ две ядра, Hyper-Threading и 64-битови разширения.

Технологията ABIST (array built-in self-test) ще позволи на процесора Antares да извършва самодиагностика и да намалява количестовто възникващи грешки.

Архитектурата Antares ще се използва в сървъри от нисък клас, десктоп-системи и преносими компютри. За процесорите PowerPC това е обичайна практика

Първите прототипи на Antares ще се появят още през Авгист тази година. Производството им трябва да започне Януари 2005та. Ако всичко върви както трябва, потребителите Apple имат всички шансове да видят двуядрени системи през първата половина на следващата година


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини