Зад всяка информация, която се визуализира на екраните на смартфоните, таблетите или компютрите, стои физическо пространство за съхранение на файловете. В случаите, в които файлът се намира в паметта на устройството, обикновено не е необходима интернет връзка, за да се визуализира съдържанието му (например снимка или видео от камерата на устройството), но ако желаете да пуснете клип директно от YouTube.com например е необходимо да имате такава.

Макар само с няколко клика да се визуализира даден произволен клип, което обикновено се извършва за части от секундата, зад този процес стоят множество данни, които се съхраняват в определен сървър и се пренасят до устройството на потребителя. Поглеждайки това в перспектива, примерът с визуализирането само на един клип от популярния видео сайт трябва да бъде умножен по милиарди пъти, за да се достигне до реалния факт, че количеството данни, което се съхранява и пренася ежедневно по интернет, е с колосални размери.

В материал от сайта www.brandwatch.com, се посочва, че над 400 часа видео се ъплоудват в YouTube всяка минута, т.е. цялото това количество данни трябва да бъде съхранено в мащабни сървъри, за да може да бъде налично на секундата към всеки потребите

Макар да е един от най-популярните сайтове в света, YouTube е само един от над 1,7 милиарда сайта (по данни от www.internetlivestats.com). Зад всеки един сайт стоят данни, които са съхранени на сървъри. Обикновено тези сървъри са консолидирани в т.нар. дейта центрове. Най-често дейта центърът представлява определено помещение, с различни размери, в което има един или няколко сървъра, свързани помежду си. Помещението е добре изолирано, с отлична климатизация и с два отделни ресурса за генериране на електричество за поддръжка на машините – чрез електрическата мрежа и чрез дизелови генератори при спиране на електрическия ток. В зависимост от големината на дейта центъра, физическите устройства и машините, които ги управляват могат да варират от едно до стотици.

Самите дейта центрове са витална част от цялата технологична структура в глобален аспект, защото без тях интернетът в образа, в който го познаваме сега, не би бил възможен

Те са инфраструктурата, която е необходима за съхраняването и пренасянето на данните по мрежата.

Освен за съхранение и пренасяне на данни от сайтове, голяма част от сървърите предоставят и други възможности пред бизнеса – различни технологии, програми и приложения, които могат да оптимизират цялостните процеси спрямо персоналните изисквания на потребителите.

Дигитализацията на бизнеса в световен мащаб доведе до развитието на разнообразни инструменти и програми, които улесняват бизнеса, оптимизират процесите му и откриват нови възможности за допълнително развитие както на персонала, така и на услугите, които компанията предоставя.

В днешно време все повече компании изпитват нужда да дигитализират своя бизнес и търсят решения в тази насока. В по-голямата си част те се обръщат към платформи със собствени дейта центрове, които им предоставят разнообразни облачни услуги.

Тези платформи са от типа IaaS (Internet as a Service) – инфраструктура като услуга, т.е. потребителят наема физически сървър, включващ изчислителни ресурси като дисково пространство, RAM памет, изчислителна мощ и други. Тук доставчикът на услугата може да достави както физически, така и виртуален сървър, а потребителите могат да съхраняват различни файлове в тях, бази данни, да използват различни приложения като CRM, ERP, SAP и много други.

При използването на такъв ресурс, разбира се, определяща е цената. Монополът в глобален аспект се държи от две платформи – AWS (на Amazon) и Azure (на Microsoft), но все по-голяма част от бизнеса се обръща към европейски платформи, чиито дейта центрове и цялостна инфраструктура са разположени на територията на Европа.

Такава платформа е Exoscale, като цялостните услуги и възможности, които предоставя платформата идват почти на двойно по-ниска цена от другите. Exoscale е платформа, която осигурява висока производителност на изчислителните ресурси, предлага интуитивен интерфейс за управление и прозрачно ценообразуване.

Тя е разработена от A1 Group и разполага с дейта центрове във Франкфурт, Виена, Цюрих, Женева, а само преди 2 месеца компанията отговори нов високотехнологичен дейта център и в София.

С отварянето на новия дейта център в столицата, А1 се превърна в първия и единствен телеком в България със собствена хиперскалируема платформа, предлагаща пълно портфолио от облачни услуги от типа IaaS. Освен че професионалният дейта център е локализиран в България, той отговаря на изискванията на GDPR регламента за защита на личните данни, като по този начин бизнесът може да бъде сигурен, че данните му се съхраняват според европейските регламенти и са защитени срещу неоторизиран достъп до тях.

Друго предимство на Exoscale, съответно на дейта центровете на платформата е, че ресурсите са скалируеми, т.е. потребителят може да добавя или премахва ресурси (RAM, CPU, SSD) в зависимост от нуждите му, а това спестява инвестиции в скъпо струващ хардуер и сложно лицензиране на компонентите на сървъра.

Използването на инфраструктура, разположена в Европа, означава че скоростта ще бъде и по-бърза, а това е важно в ежедневната работа на всяка компания. Дейта центърът в София разполага със SSD дискове, които дават възможност да се стартират виртуални машини за до 30 секунди, като за по-голяма сигурност всеки един файл (обект) се репликира на три отделни физически диска.

Друг важен елемент е, че се елиминират разходите за електричество, специална климатизация и помещение. У нас все повече компании се ориентират към това решение за дигитализация на техния бизнес.

Несъмнено дейта центровете заеха основно място в сферата на интернет технологиите. Непрестанният процес по тяхното развитие, окрупняване, имплементиране на различни нови приложения и програми в полза на бизнеса ще доведе до все по-големи инвестиции в изграждането на нови дейта центрове. Това на свой ред означава, че в бъдеще всяка една услуга, всяко едно съдържание и информация, които генерираме или получаваме, биха се съхранявали във виртуален облак, т.е. в невидимо за нас пространство в дейта център някъде по света.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ллл
ллл

Дрън дрън…

SAFE Network Bulgaria
SAFE Network Bulgaria

Има множество крипто проекти работещи по премахването на Дейта центровете и замяната им със свободните ресурси по компютрите на хората – Sia, Storj, FileCoin, Noia и разбира се най-доброто решение SAFE Network…