Делът на AMD на процесорния пазар достигна 12,3%

1
781

Последно време AMD се чувства много уверено на пазара за десктоп процесори и конкурира Intel на практика във всички сегменти. Не е за учудване, че на фона на проблемите на Intel с внедряването на нови технологични процеси, в медиите започнаха да се появяват прогнози, че до края на годината AMD ще успее да завземе 30% от процесорния пазар.

За съжаление, въпреки впечатляващите прогнози, по всичко изглежда, че AMD няма да достигне тези проценти. Към днешен ден делът на AMD на този пазар е 12,3%, докато Intel владее сериозните 87,7%.

Според аналитичната компания Mercury Research, увеличението на дела на AMD до 30% към края на годината е малко вероятно. За да се постигне това, доставките на десктоп процесорите на AMD трябва да се увеличат с 250%. Или Intel да продаде 65% по-малко десктоп процесори. Но засега всички 14 nm чипове на процесорния гигант се продават добре и едва ли ще станем свидетели на подобно развитие на ситуацията. През 2019 година всичко може да е по-различно.

IDC от своя страна съобщи, че много OEM производители продължават да закупуват процесорите Core при непроменени цени. Но това не може да се каже за търговията на дребно, където чиповете на Intel поскъпнаха. Именно тук AMD може бързо да увеличи своя пазарен дял.

Навярно всичко ще се промени с излизането на първите 7 nm централни процесори на AMD с архитектура Zen 2. На практика всички са на мнение, че AMD ще представи на пазара соите 7 nm процесори преди дебюта на 10 nm чипове на Intel.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Дим Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Дим
Дим

„Според аналитичната компания Mercury Research, увеличението на дела на Intel до 30% към края на годината е малко вероятно.“

??? АМД са догонващите, а не Интел.