Делът на AMD при х86 десктоп процесорите нарасна до 18%

1
535

Аналитичната компания Mercury Research публикува свия отчет за разпределението на силите на х86 пазара за третото тримесечие на тази година. Съвсем според очакванията, излизането на 7 nm процесори с архитектура Zen 2 помогна на AMD да увеличи своя дял в десктоп и сървърния сектор, където през последните месеци имаше относително затишие.

Според тази информация, в десктоп сегмента делът на AMD за периода от месец юли до септември се е увеличил от 17,1% на 18%. Това е заслуга преди всичко на процесорите Ryzen 3000, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес, понеже през месеците преди излизането на тези чипове между Intel и AMD се разгоря ценова и позиционна война. Да си припомним, че точно една година преди това компанията на доктор Лиза Су владееше 13% от този пазар.

През последните 12 месеца делът на AMD по отношение на сървърните х86 процесори нарасна над 2,5 пъти – от 1,6% на 4,3%. Корпоративните клиенти все по-често обръщат внимание на процесорите EPYC, особено на новите чипове от второ поколение, в които се използва 7 nm архитектура Zen 2.

Що се отнася до мобилните процесори, през третото тримесечие на тази година делът на AMD на този пазар достигна 14,7%. В този сегмент се очаква пазарният дял на компанията осезателно да нарасне с излизането на хибридните процесори Ryzen Mobile от серия 4000, произвеждани чрез 7 нанометров технологичен процес. Тези чипове трябва да излязат в началото на 2020 година.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

И още много ще расте защото:
1 качествени процесори
2 не лъжат клиентите си
3 не правят монополни заговори и сделки под масата
4 предлагат най доброто, на най добрата цена