Джим Келър се заема с разработването на процесори за сферата на машинното обучение

0
184

Миналата година популярният гуру на процесорните архитектури Джим Келър (Jim Keller) се оттегли от Intel. Той обясни своето решение с лични причини и в продължение на шест месеца след формалното напускане на процесорния гигант, той помагаше на Intel в качеството на консултант. Сега, когато Келър вече изпълни дълга си към Intel, преминава към ново поприще. Той вече е президент, технически директор и член на борда на директорите на канадската стартираща компания Tenstorrent.

Стартъпът Tenstorrent се занимава с разработването на специализирани чипове за сферата на машинното обучение. Младата компания е основана през 2016 година от бивши специалисти на AMD, а Джим Келър осигури нейното първоначално финансиране от собствения си джоб. Един от ключовите продукти на този стартъп е процесорът Grayskull, който се произвежда чрез 12 нанометров технологичен процес в заводите на GlobalFoundries. Този чип е преназначен за задачи, свързани с бързо разпознаване на изображения и обработка на човешки глас. След него трябва да излезе по-масивният и по-бърз чип с кодово име Wormhole.

През своята кариера Джим Келър създаде редица знакови продукти. Той е много добре известен на първо място като баща на архитектурата AMD Zen, благодарение на която на пазара на x86 процесорите се завърна конкуренцията. Джим пряко участва в разработването на архитектурите AMD K7 (Athlon, Athlon XP) и K8 (Athlon 64, Opteron), в създаването на SoC Apple A4 и A5, а последно време успя да постави основите на хардуера на автопилотите на Tesla.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари