ДНК от Сьомга увеличава 30 пъти яркостта на OLED дисплеите

5
10

В скорошен материал на уважаваното, научно списание „Applied Physics Letters“ (American Institute of Physics; http://journals.aip.org) съобщава, че изследователи са вградили тънък слой от ДНК на Сьомга в структурата на конвенционална OLED. Това е допринесло за десет пъти по-добра ефективност и тридесет пъти по-висока яркост спрямо конвенционалните OLED. (Applied Physics Letters 88 171109)

Идеята на учените довежда до използването на ДНК, като блокиращ електроните слой в структурата на OLED. Това подобрява вероятността за ре-комбиниране на електроните и дупките, което от своя страна увеличава емисията светлина от устройството.

Това потвърждава, че ДНК осигурява почти идеални енергийни нива, които позволяват безпрепятствено придвижване на дупките и същевременно възпрепятстват твърде бързото придвижване на електроните. Андрю Стекл от университета в Синсинати казва „Това осигурява на електроните и на дупките чудесна възможност да се ре-комбинират и излъчва фотони”

Материалът съобщава, че екипът е сравнил BioLED, генериращи зелена и синя светлина срещу конвенционални OLED със същия цвят на имитирана светлина. Резултатите от тестовете потвърждават, че и в двата случая дисплеите с ДНК блокиращ електроните слой превъзхождат конвенционалните.
При плътност на тока от 200 mA/cm2, зеленият BioLED достигнал 15,000 cd/m2, докато конвенционално устройство достига само 4,500 cd/m2. Синият BioLED осигурил яркост от 1,500 cd/m2 при 200 mA/cm2, докато съответния конвенционален LED само 800 cd/m2.
Стекл и колегите му използвали ДНК от Япония „Развъждането на Сьомга е голяма индустрия в Хокайдо и достига 200 хиляди тона годишно” обяснил Стекл. Докато месото и хайвера са деликатеси, млякото от мъжките сьомги е обикновено е отпадъчен продукт, но в същото време много богат на ДНК.

10x to kasak

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
2 Автори на коментарите
manniakkExhumatorkasakKiriL Coxpland Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
manniakk
manniakk

хахаха и какво. Монитора ще ти смърди на риба:P Е хайде да го пуснат в масово производство пък ще видим дали е по добро или по достъпно

Exhumator
Exhumator

Хехе… Не точно на риба, а на „млякото“ от мъжките. 🙂

kasak
kasak

У нас пъвите модели ще бъдат с брандове „На слука“ и „Максимус“:drink:

KiriL Cox
KiriL Cox

Оооо аз не го искам ,котката ше му скочи…
Шегувам се разбира се,ами ето в майката природа има всичко нужно на нас хората,само трябва да го намериме.
Само незнам как тия спецове са се сетили за ДНК на сьомга,че може да помогне за подобряване качеството на дисплейте,както и да е важното е че има добри резултати.

pland
pland

…и после ще ми разправят,че сме произлезли от маймуните…и ДНК-то ни (имам впредвид на всички живи същества),е случайно и в резултат на мутации…ДНК-то е най-великото творение…на кого?