ДНК от Сьомга увеличава 30 пъти яркостта на OLED дисплеите

5
0

В скорошен материал на уважаваното, научно списание „Applied Physics Letters“ (American Institute of Physics; http://journals.aip.org) съобщава, че изследователи са вградили тънък слой от ДНК на Сьомга в структурата на конвенционална OLED. Това е допринесло за десет пъти по-добра ефективност и тридесет пъти по-висока яркост спрямо конвенционалните OLED. (Applied Physics Letters 88 171109)

Идеята на учените довежда до използването на ДНК, като блокиращ електроните слой в структурата на OLED. Това подобрява вероятността за ре-комбиниране на електроните и дупките, което от своя страна увеличава емисията светлина от устройството.

Това потвърждава, че ДНК осигурява почти идеални енергийни нива, които позволяват безпрепятствено придвижване на дупките и същевременно възпрепятстват твърде бързото придвижване на електроните. Андрю Стекл от университета в Синсинати казва „Това осигурява на електроните и на дупките чудесна възможност да се ре-комбинират и излъчва фотони”

Материалът съобщава, че екипът е сравнил BioLED, генериращи зелена и синя светлина срещу конвенционални OLED със същия цвят на имитирана светлина. Резултатите от тестовете потвърждават, че и в двата случая дисплеите с ДНК блокиращ електроните слой превъзхождат конвенционалните.
При плътност на тока от 200 mA/cm2, зеленият BioLED достигнал 15,000 cd/m2, докато конвенционално устройство достига само 4,500 cd/m2. Синият BioLED осигурил яркост от 1,500 cd/m2 при 200 mA/cm2, докато съответния конвенционален LED само 800 cd/m2.
Стекл и колегите му използвали ДНК от Япония „Развъждането на Сьомга е голяма индустрия в Хокайдо и достига 200 хиляди тона годишно” обяснил Стекл. Докато месото и хайвера са деликатеси, млякото от мъжките сьомги е обикновено е отпадъчен продукт, но в същото време много богат на ДНК.

10x to kasak

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "ДНК от Сьомга увеличава 30 пъти яркостта на OLED дисплеите"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка