1.9 C
София

Добра новина за AMD: Недостигът на Intel процесори ще продължи и през 2020 г.

Най-четени

Изглежда недостигът на процесори на Intel, започнал през 2018 г., може да продължи и през 2020 г., и ако това е вярно, това определено ще помогне на конкурента AMD да увеличи допълнително пазарните си дялове, които вече доминират на десктоп сегмента.

Близо 14 месеца след като Intel започна да се бори да произвежда достатъчно 14 nm процесори, а сега се носят слухове, че недостигът ще продължи поне до средата на 2020 година.

Слуховете се появиха от събитието Canalys Channels Forum в Барселона, Испания, където няколко търговски партньори на Intel обсъждаха недостига.

Например Алекс Чо, президент на сектора за бизнес с персонални системи на HP, каза по повод проблемите с доставките на Intel и влиянието, което те оказват върху бизнеса на HP, че е „тежка година, която прави живота по-сложен, и се очаква ситуацията да продължи поне още едно или две тримесечия.“

Чо също зловещо намекна, че проблемите с доставките на Intel не засягат „само конкретни процесори“, а редица други продукти.

Джиафранко Ланчи, главен изпълнителен директор на Lenovo, също беше на събитието и съобщи, че ограничената наличност на чиповете на Intel, наистина е проблем, който задушава производствения потенциал и възможностите за подем на пазара на персонални компютри през тази година.

Според Ланчи, на Lenovo е било казано от Intel, че доставките ще се подобрят през следващото тримесечие, но тепърва ще разберем дали това ще се случи. Той също така предположи, че проблемите с доставките може да са поради производствени проблеми или „проблемс архитектурата на процесора. Ако това е причината, то проблемите са непредсказуеми.“

Защо Intel изпитват недостиг?

AMD, които са основният конкурент в пазара на процесори на Intel, не изпитват чак такъв недостиг, след като наскоро стана ясно, че компанията в момента има най-голям пазарен дял, каквъто не е имала през последното десетилетие. До голяма степен, това се дължи на високата атрактивност и доброто съчетание между цена и качество, което компанията предлага в най-новите си процесори от сериите Ryzen, особено последното поколение Ryzen 3000, базирано на иновативната архитектура Zen2, която повишава ядрата и мощността, а същевременно намалява TDP.

Ако Intel продължи да изпитва същите затруднения с производството на процесори през следващата година, тогава още повече хора ще започнат да преминават към AMD, с което продажбите и пазарния дял на корпорацията ще се увеличават все повече.

Източници на верига магазини за доставки на компютърни компоненти са предали информация, че Intel ще има същите затруднения, които изпитва сега, когато започне активното производство на своите чипове по 10 nm производствен процес. Трябва да отбележим, че конкурентът AMD вече са преминали към 7 nm процесори.

През миналия месец Intel признаха, че наистина имат значителна загуба на пазарен дял, но обещаха кардинален обрат на ситуацията, без да пояснят точно как. Изглежда компанията ще трябва наистина много да се постарае, за да обърне положението на пазара в своя полза.

Към момента няма коментар от страна на Intel по повод информацията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини