Докладът за третото тримесечие на AMD – голям урок за Intel и сериозен успех на Ryzen и EPYC

0
1147

Отчетът за последното трето тримесечие на AMD предостави доста големи новини за света на технологиите. Друго, което е интересно, е придобиването на Xilinx, за което може да прочетете тук.

През последните три месеца, компанията е постигнала рекордни приходи. И изглежда Intel има много какво да научат. При тях има проблеми с неочаквания преход към продукти от по-нисък клас. Това, в комбинация с ценовата война, която се води, поставя компанията в лоша позиция. AMD продължава да отнема пазарен дял.

AMD изпъква пред конкурента си с по-висока средна цена на продажба за процесорите си. Ходът на Intel да се опита да навакса изоставането си с по-евтини чипове, не можа да промени интереса на хората към високопроизводителните Ryzen процесори.

И изглежда, че за корпорацията следващото тримесечие ще е не по-малко приключенско

Предстои пускането на Ryzen 5000 процесорите през следващия месец, които геймърите най-вероятно ще обикнат. Поне, ако заявките, които AMD даде, отговорят на реалността. Intel ще се опита да отговори с Rocket Lake процесорите си, но те ще се появят чак в първото тримесечие на следващата година, добавят от Tom’s Hardware.

Очаква се празничното пазаруване да е изцяло в полза на AMD

Приходите на AMD излитат до $2.8 милиарда, което е 56% ръст спрямо същия период от миналата година и 45% спрямо предишното тримесечие. Това се дължи на продажбите на Ryzen и EPYC процесорите. По отношение на печалбата, тя не само се запазва, но и леко нараства. По време на тримесечието тя е $1.23 милиарда, което е с 1% повече спрямо същия период от миналата година.

$1.67 милиарда от приходите идват от сегмента за процесори и видео карти. Процесорите водят до ръст, като при графичните карти има изоставане. Това е нормално, предвид появата на Ampere продуктите на NVidia. С появата на RDNA2 Big Navi картите на AMD ситуацията може да се промени.

По отношение на процесорите за настолни компютри и лаптопи, освен средната продажбна цена, има увеличение и в броя модели мобилни компютри, които предлагат чиповете на производителя.

Главният изпълнителен директор Лиса Су се похвали, че AMD постига увеличение на дела си в клиентския сегмент за 12-то поредно тримесечие

В сегмента на бизнес клиентите, по-сложните хардуерни решения и персонализираните продукти, където има най-вече сървърни процесори и чипове за гейминг конзоли, приходите са $1.13 милиарда. Големият ръст от над 100% спрямо предната година и предишните тримесечия се дължи и на работата на компанията с облачни услуги. С появата на EPYC Milan процесорите, чието предлагане ще започне от последното тримесечие на годината и първото тримесечие на следващата, в комбинация с продажбите на PS5 и Xbox Series X, цифрите най-вероятно ще се увеличат още повече.

Лиса Су обяви, че проблемите с наличността на някои чипове от по-рано тази година вече са решени. AMD гледа към четвъртото тримесечие на годината с големи очаквания за приходи от около $3 милиарда.

5 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари