Към днешен ден добивът на криптовалута се осъществява от специализирани чипове (ASIC) или от мощни графични карти. В същото време майнингът с използването на централни процесори не стана популярен сред копачите, понеже рентабилността на този добив не е висока, като се съобразим със разходите за електрическа енергия.

Но AMD счита, че на фона на страхотния дефицит и необосновано високите цени на видеокартите, добивът на криптовалута с помощта на CPU, особено с Ryzen и Ryzen Threadripper, може да се окаже много приятен бонус за притежателите на топ-процесори от тези фамилии.

Техническият директор по маркетинга на AMD Дамиен Триоле (Damien Triolet) отбеляза, че добивът на криптовалута, базиран на алгоритъма CryptoNight (като например Monero) е много изгодна при използването новите процесори на AMD.

Този алгоритъм използва ниската латентност на произволния достъп до паметта, като за ефективен добив са необходими около 2 MB памет за всеки процес. Тази особеност на CryptoNight прави на практика невъзможно нейният добив с помощта на специализираните ASIC чипове, понеже ако те имаха токова много кеш памет, щяха да са с икономически неизгодна цена. В същото време, видеокартите с GDDR5 буферна памет имат висока пропускателна способност, но висока латентност. Всичко това показва, че добивът на криптовалутите е най-рентабилен на процесори с с голям капацитет на кеш паметта от трето ниво.

Специалистите на Overclock3D провериха тези твърдения на AMD и тестваха, колко точно е изгоден добивът на криптовалути с използването на процесорите Ryzen Threadripper 1950X и Ryzen Threadripper 1920X.

И двата чипа на AMD имат 32 MB кеш памет от трето ниво, което им дава сериозно преимущество пред процесорите Intel Skylake-X. Така например, Core i9-7900X разполага само с 13,75 MB L3 кеш, поради което в CryptoNight алгоритъма той може ефективно да задейства само 6 потока, докато Ryzen Threadripper 1950X може да разкрие целия потенциал на 16 процесорни ядра. При еднаква цена от около $1000, хешрейтът при AMD е над два и половина пъти по-висок от директния конкурент на Intel (1360 hash/s срещу 494 hash/s).

Експертите провериха и каква е печалбата от подобен добив с помощта на популярната услуга NiceHash. Ако не се взема предвид цената на електроенергията, която е различна в различните региони, AMD Ryzen Threadripper 1950X и Ryzen Threadripper 1920X изработват по около $87 и $79 месечно. А видеокартата GeForce GTX 1080 носи по около $100 месечно.

По този начин, притежателите на HEDT платформите на AMD могат сериозно да се замислят за добив на някаква криптовалута в свободното си време. В същото време, професионалните майнъри навярно няма да харесат този подход, понеже на дънните платки има само по едно процесорно гнездо.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
3 години

Само това остана, сега да надуят и цената на процесорите до небесата. Малко ни е цената на видеокартите и скъпата оперативна памет. Майнерите трябва да бъдат в затворите – до живот!

АхОх
АхОх
Отговор на  Кольо
3 години

До Кольо: забеляза ли колко НЕРЕНТАБИЛНО е копаенето на криптовалута? Видео карта страва $ 500 + 29$ на месец електричество (не можеш да ползваш видеокартата за нищо друго) + $250 долара за другите части на компютъра защото не можеш да ползваш само видеокартата. Печелиш около $ 99 на месец – значи за да си избиеш инвестицията ти трябва 11 месеца без да спираш. Т.Е. 1 година имаш 1100 долара, но си похарчил 1100 с тока. Та значи една година не печелиш нищо, а после печелиш по 99 (от биткайн) – 29 (за електричество) = 70 долара на месец … и… Виж още »

fsdfdsf
fsdfdsf
3 години

и като падне биткойна до 0 сметките за тока остават за мама и тати
и едни шамарчета и хардуера в олх-са

кирчо
кирчо
3 години

Койна падна под 7000$, сега ще броим самоубийствата на пишман милионерите. Сега да купуват олово че цената му ще скочи.