Дългосрочните планове на AMD: архитектурата Zen 4 през 2022 година

1
768

По време на своята голяма презентация за инвеститори, проведена в началото на тази седмица, AMD разкри някои подробности относно своите дългосрочни планове в сегмента на процесорите и графичните ускорители. В глобалната мрежа бе публикувана и пълната документация с всички материали от презентацията. Според показаните слайдове, към 2022 година компанията възнамерява да представи на света своята нова х86 съвместима архитектура Zen 4.

Първи към архитектурата AMD Zen 4 ще бъдат прехвърлени сървърните процесори на компанията – това ще бъдат фамилията чипове Genoa. Тези сървърни процесори ще се произвеждат в заводите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company по съвсем новия 5 нанометров технологичен процес и ще поддържат работата с DDR5 оперативна памет. Очаква се малко по-късно да излезе и новата серия десктоп процесори Ryzen 5000, базирани на микроархитектурата Zen 4.

Пазарните анализатори са на мнение, че с излизането на Zen 4 ще приключи епохата на DDR4 и сокета AM4.

Що се отнася до графичните решения, към днешен ден специалистите на направлението Radeon Technologies Group усилено работят върху графични процесори с архитектура RDNA 2. Те ще се произвеждат чрез подобрен 7 нанометров технологичен процес и ще включват хардуерната поддръжка на технологията за трасиране на лъчите, усъвършенствана от специалистите на AMD. Според предварителна информация, подобен iGPU ще получат конзолите от следващо поколение на Sony и Microsoft.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

На слайдовете 2022 година, започва след ЗЕН4…А какво ще има след началото на 2022 година, поне на тези слайдове не е показано. 😉