fbpx
2.3 C
София

Еврокомисията одобри „Закона за чиповете“ и $43 милиарда инвестиции за полупроводници

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Еврокомисията представи окончателната версия на законопроекта European Chips Act  (Закона за чиповете), който има за цел да подпомогне европейската полупроводникова промишленост и да реши проблемите с логистиката. Законът включва план, в рамките на което до 2030 година трябва да бъде осъществено четирикратно увеличаване на доставките на полупроводници и намаляване зависимостта на Европа от азиатските доставчици.

За достигането на тези цели Европа ще инвестира в развитието и разширяването на полупроводниковото производство над 43 милиарда евро. В тази сума са включени всички държавни и частни инвестиции. От тях 11 милиарда евро ще бъдат използвани за изследване, разработване и внедряване в производството на нови технологични процеси. С останалите пари ще бъдат изграждани нови заводи за производство на полупроводникова продукция.

Еврокомисията заяви, че тази инициатива силно ще повиши устойчивостта на регионалните доставки на полупроводници и ще осигури на Европа независимост от Азия и САЩ. Европейският съюз възнамерява към 2030 година да има дял от 20% от полупроводниковия пазар – тоест, два пъти повече отколкото сега.

Основните усилия са съсредоточени в три направления:

  • Разработване на стратегия за развитие на нови полупроводникови технологии. С това ще се заемат европейските научни центрове, включително белгийският IMEC, френският CEA‑Leti и германският Fraunhofer
  • Бързо увеличаване на производствените мощности на Европа
  • Диверсификация на доставките и намаляване на прекалената зависимост от отделна страна или регион

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини