13.3 C
София

Европейският съюз представи собствени процесори с RISC-V архитектура

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Консорциумът European Processor Initiative (EPI), който е специално създаден с цел разработване на европейски чипове за бъдещите европейски суперкомпютри, както и за намаляване на зависимостта от САЩ в областта на високопроизводителните изчисления (HPC) обяви, че е произвел първата партида тестови процесори EPAC 1.0 с архитектура RISC-V. Новите чипове са раздадени на партньорите и техните тестове са изключително успешни.

В новите чипове се използват процесорните ядра Avispado с архитектура RISC-V разработени от компанията SemiDynamics. Всеки четири процесорни ядра са обединени в общ клъстър, който е допълнен с модул за векторни изчисления, създаден от суперкомпютърния център на Барселона, Испания и университета на Загреб, Хърватия.

Всеки клъстър разполага и с допълнителния блок Home Node с L2 кеш, който осигурява кохерентната работа на вградената памет. Чипът включва още тензорния ускорител STX, разработен от института Фраунхофер. Блокът за извършване на изчисления с променлива точност (VRP) е проектиран от френската лаборатория CEA-LIST.

Първите 143 процесора EPAC 1.0 са произведени във фабриките на GlobalFoundries с помощта на 22 нанометровия технологичен процес FDX22. Тяхната площ е едва 27 мм2. Новите процесори работят с тактова честота 1 GHz.

Към днешен ден консорциумът EPI включва 28 технически партньора от десет европейски страни. 

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини