Европейски търговци завишават главоломно цената на предстоящата RTX 3060 видеокарта – ситуацията е сериозна

5
2139

Приближаването на появата на RTX 3060 видеокартите на Nvidia започва да се усеща. Въздухът се нагнетява. Картата има 3584 CUDA ядра, по производителност се нарежда между RTX 2080 и RTX 2080 Ti, а стартовата препоръчителна цена от $329 удря в десетката.

Но ето, че надеждите ни 2021 да внесе малко ред и яснота на пазара се оказаха блян

При някои европейски търговци вече се вижда, че картата ще се продава на цени започващи от 499 евро ($600). Това е почти два пъти повече от препоръчителната цена за САЩ и с 50 над европейската MSRP цена.

Скокът в цените е забелязан от WhyCry. Nvidia прави всичко възможно да накара търговците да спазват препоръчителните цени, като разпределя повече карти към тези, които предлагат предварителни поръчки на стандартните ставки.

Посредниците обаче си имат своите стратегии да заобиколят това

Да, приемат предварителни поръчки на правилните цени, но след това ги отменят. Купувачите са принудени да направят нови поръчки на по-високите цени. Nvidia не може да направи кой знае какво, без да наруши правилата на свободния пазар. Да, те могат да ограничават или да спират доставките до определени компании, но нямат легален начин да наложат ценови условия.

При някои европейски вериги, цените скачат до 699 евро ($835), което е абсолютна лудост

Вече отиваме на почти троен скок от оригиналната препоръчителна цена. От WCCFTECH са направили снимки на предишните, също надути цени, и новите, за да видим с очите си какво се случва при търговци на Стария континент.

Това разбира се не е само в Европа. Много популярна е историята с пакистанските магазини, които вече продават предварително RTX 3060 картите на цени от $750 (на основната снимка). Трудно е да се види как ситуацията може да се подобри в близки срокове. Средата продължава да бъде такава, че търсенето надвишава значително предлагането.

Единствената надежда за геймърите са готовите конфигурации. Там по принцип надценките могат да бъдат по-малки. Но дори и да не са, на много места това е единствения начин да се сдобиеш с видеокарта. Защото бройките се пазят за конфигурации и не се продават самостоятелно.

Някои ентусиасти виждат и възможност за физическите търговци да се върнат на пазара. Там е по-трудно за скалперите да се сдобиват с индустриални количества карти, както могат да го правят онлайн. Някои хора се шегуват, че скоро ще е по-евтино да си купим предварително сглобена конфигурация дори от големите марки и след това да продадем частите, които не са ни нужни – вместо просто да си вземем видеокарта.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари