fbpx
0.8 C
София

Едно от осемте графични ядра в чипа Apple M1 изглежда струва колкото една четвърт от цената на MacBook Air

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Голямата презентация на Apple, по време на която бе показан новия MacBook Air, предизвика лавина от въпроси относно разликата в цената между базовия модел на лаптопа с цена $999 и неговата подобрена версия, която струва $1249.

И двата лаптопа се базират на SoC с 4 процесорни ядра с висока производителност плюс 4 икономични ядра. И двата модела имат 16-ядрен ускорител на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Единствената разлика в спецификациите на този чип е, че по старшият модел има 8-ядрен графичен ускорител, докато в базовия модел се използва SoC със 7 графични ядра. Това е на практика единствената разлика заради която цената се различава с 25%.

Възможно ли е една четвърт от цената на MacBook Air да се дължи на добавянето на едно графично ядро? Това е главният въпрос на феновете на Apple.

На пръв поглед тази голяма разлика изглежда твърде странна. Още повече, че разликата в производителността не е толкова голяма. Каква е тайната на това ‘златно’ ядро?

Обяснението не е сложно. Нито един технологически процес за производство на чипове не е идеален. При производството на чипове от нанометрово ниво неизбежно се появяват компоненти, които влошават работата. За да се повиши рентабилността на производството, компаниите настройват производствения процес по такъв начин, че да имат възможност да подбират чипове с абсолютно идеална структура. Но винаги има известна доза брак, който води до блокирането на определени елементи на чипа. Какво имаме в този случай?

Чиповете Apple M1 се произвеждат от компанията TSMC и включват 8-ядрен графичен процесор. Няма отделно производство на M1 със 7-ядрен графичен ускорител. Но ако при крайните тестове се окаже, че едното от графичните ядра се нагрява твърде много или неговите параметри не съответстват на спецификациите, то това ядро заводски се блокира и се получава 7 ядрен модел.

Тоест, причината за тази разлика в цената е в качеството на чипа Apple M1.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини