Експеримент показа, че процесорът Ryzen 3 4300U може да работи без никакво охлаждане

8
2221

Германският ентусиаст Фрицченс Фриц (Fritzchens Fritz) известен преди всичко с детайлните си макроснимки на кристалите на най-различни централни процесори, кой знае защо реши да пробва каква ще е работата на на съвсем голия хибриден чип Ryzen 3 4300U – тоест, без каквото и да било охлаждане. За тази цел той използвал лаптоп с махнати капаци и елементи на охлаждането. За голямо учудване на всички, операционната система се е заредила без проблеми и дори са приключени тестовете на редица бенчмаркове, естествено при ограничена производителност.

AMD Ryzen 3 4300U е 4-ядрен процесор с изключена технология за многонишкова работа, който работи с тактова честота 2,7-3,7 GHz при температурен коефициент 15 W и графично ядро Vega. По време на този експеримент използваната термична камера показа неравномерно нагряване на капачката, което все тълкува, че в чипа работи само единият CCX модул, явно заради достигането на максималните стойности на температурата.

Въпреки екстремалния режим на работа, Ryzen 3 4300U е успял да завърши тестовете Cinebench R15 и 3DMark TimeSpy, както и една сцена от играта Crysis. Естествено, резултатите в бенчмарковете са се получили по-ниски от типичните значения с поставено охлаждане. Така  например, в Cinebench R15 този APU набра 327 точки в многонишков режим, което е на практика двойно по-малко от средните резултати с поставено охлаждане.

Да подчертаем, че при подобни експерименти с други процесори не се гарантира тяхната нормална работа.

4 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари