Екстремален овърклок на AMD Radeon VII: 2149 MHz на ядро

1
1128

Неотдавна в уеб-пространството започнаха да се появяват обзори на видеокартата AMD Radeon VII, показващи възможностите на първия в света 7 nm геймърски графичен процесор. Но никой не можа да оцени неговия овърклокърски потенциал. Практиката показа, че ръчният клок на новото устройство не е възможен, понеже все още липсва подходящ софтуер, не е подходяща и фирмената помощна програма AMD WattMan.

Този проблем сериозно огорчи професионалните овърклокъри, които се бяха приготвили да изстискат максималните мегахерци от графичния процесор и от HBM2 буферната памет. След многобройни опити за овърклок на AMD Radeon VII, популярният германски овърклокър Роман (Der8auer) Хартунг, се досети да пробва вградената в графичния процесор функция за автоматично покачване на честотата, която може да бъде задействана от приложението WattMan. Der8auer охлади графичния чип с помощта на чаша сух лед.

За учудване на Роман, използването на автоматичния клок позволи на графичния процесор да прехвърли сериозните 2100 MHz. Пиковото значение на честотата на едно графично ядро достигна 2149 MHz. Или с други думи, AMD Radeon VII разполага със солиден овърклокърски потенциал. Но за да бъде разкрит, ще трябва да изчакаме излизането на новите драйвери и на новите версии на програмите за овърклок.

AMD Radeon VII е първата видеокарта, базирана на графичен процесор, произвеждан чрез 7 нанометров технологичен процес. Тя разполага с 3840 поточни процесора с тактова честота до 1800 MHz, 16 GB бърза буферна памет тип HBM2 с 4096-битова шина, осигуряваща пропускателна способност от 1 TB/s. Производителят подчерта, че новата видеокарта осигурява 25% по-висока производителност от предишния модел Radeon RX Vega 64.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари