Електромоторът на най-евтиния модел електромобили Tesla е по-мощен от двигателя на BMW M3

11
104

В Tesla Model 3 ще се използват най-новите акумулаторни батерии от „Гигафабриката Tesla“

 

Tesla Motors възнамерява в новите електромобили Tesla Model 3 да поставя акумулаторните батерии, които се произвеждат в „Гигафабриката“ в Невада. Производителят съобщи, че новите силови инсталации ще бъдат по-мощни и по-ефективни. Новият преобразувател на напрежението е създаден от нулата, а предните преобразуватели от Tesla Model S повече няма да се използват. Всичко в тази силова инсталация е променено, включително и полупроводниковите елементи. Броят на уникалните инвертори в схемата е намален с 25% и по този начин конструкцията е станала по-евтина.

 

Техническият директор на Tesla съобщи, че Model 3 разполага с електромотор с мощност 435 конски сили. Това е малко повече от двигателя на BMW M3, който е 6-цилиндров турбо, с мощност 431 конски сили. Благодарение на мощния електромотор, най-евтиният електромобил Tesla ще се ускорява от 0 до 96 км/ч за 6 секунди, а по-скъпата модификация за 4 секунди.

В новия инвертор с мощност 320 KW се използват биполярните транзистори TO-247 с изолиран гейт. Масовото производство на тези инвертори вече започна.

 

Новият Tesla ще има пробег от 340 до 400 километра с едно зареждане, което е много добър резултат.

Доставките на електромобилите Tesla Model 3 се очаква да започне към края на 2017 година, освен ако Мъск не измисли нещо друго.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
サムライオートバイinedbeleforSargedanchobg Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
サムライオートバイ
サムライオートバイ

Като излязат на пазара, като ги покарат 2-3-5 години ще си купя и аз такава.

ined
ined

Цитат:


Като излязат на пазара, като ги покарат 23.5 години ще си купя и аз такава.


belefor
belefor

Аз много много много се замислям да си предплатя една такава!

Sarge
Sarge

Всъщност мощните IGBT транзистори са доминиращи в този сегмент,на мощните инвертори, от години. Независимо дали става дума за електрожен или управление на двигател.

サムライオートバイ
サムライオートバイ

Видео по темата: https://www.youtube.com/watch?v=IfxeOHI95Qk#t=256.456312

danchobg
danchobg

Старият преобразувател защо не го използват?
Има ненужни функции?
Направен е за по-голям товар?
Остаряла технология?

Dave
Dave

Първите електрички са по-добри по почти висчки показатели от последните и най-ошлайфани коли с двигатели с вътрешно горене! Какво бъдеще ни чака само!

1Force1
1Force1

Колкото по-мощен е двигателя, толкова по-успешно ще убиете, или ще се самоубиете на пътя. Нормалните пътища са за придвижване от точка А, до точка Б, а не за избиване на комплекси от малка пишка.

danchobg
danchobg

Нали осъзнаваш, че запаса мощност е хубаво нещо. Ако попаднеш в опасна ситуация, ще можеш да ускориш и да се измъкнеш. Също като с хубавите спирачки, но ако отзад те подпира тир, няма къде другаде да отидеш.

belefor
belefor

Това е коментар на комплексиран човек който гледа хубавите коли и си вика бати боклуците тия който ги карат са мутри/педали/лоши хора.:nono: :nono:
Аз карам доста мощна кола от около 8 години и досега не съм я одрасквал дори. Не съм любител на високите скорости но от 0 до 100 да ти вземе дъха си е тръпка за мен. Подкрепям 100% danchobg – изпадал съм в ситуация в която трябва много бързо да ускоря/маневрирам за да избегна катастрофа!