Ето до какво води дефицитът: сглобиха 3dfx видеокарта от 1999 година

10
3232

през 90-те години компанията 3dfx бе лидер в производството на видеокарти и графични процесори, като за нейните устройства се предлагаха специални версии на компютърните игри. През 1999-та година под натиска на компаниите ATi и Nvidia бизнесът на 3dfx по продажбите на GPU постепенно замря и нейният най-нов шедьовър Voodoo 5 6000 с четири графични процесора излезе на пазара само като малка партида от едва 1000 бройки.

По-късно многочиповите видеокарти на 3dfx станаха особено интересни за колекционерите и бяха много търсени на аукционите. Така например, графичната карта Voodoo 5 5500 с два чипа и неразпечатана опаковка наскоро бе продадена в eBay за солидните $1300. По принцип, моделът Voodoo 5 6000 с четири чипа би могъл да се продаде много по-скъпо.

Компютърният специалисти Антъни с никнейм zx-c64 постъпи по съвсем друг начин – чрез реверсивно инженерство той пресъздаде оригиналната платка на графичната карта, като едновременно с това направи редица подобрения. Първо, добавен е Molex конектор за подаване на допълнително напрежение. Второ, AGP интерфейсът, който отдавана не се използва, е сменен с по-разпространения в наши дни PCI, което дава възможност за поставянето на тази видеокарта в по-съвременни компютри.

Антъни купил четири чипа VSA-100, които се използват и в другите видеокарти Voodoo, като покупката ми е струвала едва $20. Шестнадесетте памети по 8 MB са се оказали още по-евтини. Наложило се поставянето на радиатори и малки вентилатори, но това не е проблем.

В крайна сметка направената по този начин видеокарта работи перфектно. За нея няма драйвери дори и за Windows ХР, но проектът е интересен и по него може още да се работи.

3.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари