Ето защо AMD Ryzen 4000 е най-доброто, което можеше да се случи на лаптопите

9
4018

Последно време пазарът за лаптопи се разрасна и стана за производителите на процесори също толкова важен, колкото пазара за десктоп компютри. Причините са много, но потребителите просто искат мощна, но едновременно с това мобилна техника.

Само преди две години присъствието на AMD на този пазар бе минимално – няколко процесора от серия А. Тези 28 nm чипове с архитектура отпреди 5 години изглеждаха динозаври. Но лаптопите с тях все пак се продаваха, понеже струваха $200-$250, а интегрираната графика Radeon се справя с 1080p на YouTube. По това време, за бюджетните решения Intel предлагаше Celeron и Pentium, като не може да се каже, че тези CPU бяха много по-добри.

Но в по-скъпите сегменти на мобилния пазар Intel безусловно бе лидер. За ултрабуците корпорацията предлагаше нисковолтовите Core i с температурен коефициент едва 15 W, които все пак осигуряваха доста бърза работа на системата и съвсем базова обработка на изображения. А за мощните геймърски лаптопи Intel предлагаше Core i с TDP вече 45 W, които се справят с геймърските ААА заглавия.

AMD Ryzen 2000U

Това положение на нещата явно не се харесваше на AMD, но компанията нямаше възможност да покрие и двата фронта, Ето защо Advanced Micro Devices реши да нанесе първия си удар върху десктоп компютрите, като предложи на пазара серията Ryzen 1000 със съвсем новата архитектура Zen. Днес вече знаем, че Zen архитектурата се хареса и бе много високо оценена, а и до днес 4-ядреният Ryzen 3 1200 и 6-ядреният Ryzen 5 1600 си остават бестселъри.

Веднага след като се убеди, че архитектурата Zen и процесорите Ryzen се харесват, AMD реши да пробва силите си и в лаптопите. Това стана със серията APU (процесор+видеокарта) Ryzen 2000U. Те нямат нищо общо с десктоп чиповете Ryzen 2000 с архитектура Zen+ и на практика са мобилни версии на Ryzen 1000. Не е ясно защо AMD така обърка имената.

Ryzen 2000U са 2 или 4-ядрени процесори с TDP 15 W, тактова честота 3-3,5 GHz и мощната интегрирана графика Vega. Това бе умен ход от страна на AMD – очевидно е, че компанията не можеше да се конкурира с мобилните топ-решения на Intel и AMD реши да се насочи към по-достъпния сегмент, където изискванията към производителността са по-ниски. Advanced Micro Devices много точно се насочи да удари по най-болното място на Intel.

Основният проблем на повечето евтини лаптопи с процесори на Intel е графиката. Да, UHD Graphics 620 може да възпроизвежда видео до резолюция 4К, но когато стане дума за сложни графични задачи или за съвременни игри, нещата изглеждат по -друг начин и пределът е WoT с ниски графични настройки и Dota 2.

Що се отнася до процесорната част, то тук заради по-добрата архитектура нисковолтовите чипове на Intel бяха малко по-бързи, но заради твърде слабата графика, APU на AMD изглеждаха по-интересни и по-привлекателни. Особено като се има предвид, че тези лаптопи бяха и по-евтини в сравнение с лаптопите с процесори на Intel.

Но на пазара така и не се появиха голям брой лаптопи с новите процесори на AMD. Причините са няколко. В началото на 2018 година тази платформа бе все още съвсем нова и фиксове за BIOS за процесорите Ryzen излизаха едва ли не всеки месец. Но далеч не всеки притежател на подобен лаптоп ще вземе флаш стик и ще си обновява BIOS-а всеки месец. А това доведе до кратко време на автономна работа, трудно излизане от хибернация и други подобни.

Втората грешка на AMD е, че компанията забави излизането на графични драйвери за тези лаптопи. Повечето от тези устройства получаваха драйвер само веднъж – при излизането на пазара. А и драйверите не бяха много добри, защото потребителите често виждаха черни екрани след хибернация и твърде слаб fps при игрите, което даде точки на процесорите на Intel, които въпреки слабата графика работеха по-стабилно.

В крайна сметка процесорите Ryzen 2000U не успяха да завземат осезателен дял от пазара, но се закрепиха в бюджетния сегмент.

AMD Ryzen 3000

Следващият ход на AMD бе да предложи десктоп процесорите Ryzen 2000. Те вече се базират на архитектурата Zen+ и се произвеждат чрез 12 нанометров технологичен процес, което даде възможност да се вдигнат честотите. Малко по-късно компанията започна на базата на същата архитектура да произвежда две мобилни серии наведнъж – Ryzen 3000U и Ryzen 3000H.

Този подход е лесно обясним: в края на 2018 година всички недостатъци на архитектурата Zen бяха решени и вече нямаше никакви проблеми с използването на тези процесори. Освен това, AMD подобри своите алгоритми за управление на честотата, което реши проблема с енергийната ефективност. И накрая, компанията взе разработката на драйверите на графиката Vega в свои ръце (дотогава те се пишеха от друг) и по този начин бързо бяха отстранени забелязаните проблеми и бяха добавени нови полезни възможности.

Тези процесори се оказаха много добри и Intel чак в началото на тази година успя да догони AMD по отношение на интегрираната графика. Само че това бе съвсем за кратко време, понеже вече са готови процесорите Ryzen 4000U с по-бързи iGPU.

В крайна сметка процесорите Ryzen 3000U се оказаха толкова добри, че Microsoft създаде цяла серия от своите лаптопи Surface, които се базиран на специализирани версии на чиповете на AMD. В резултат от това, новите APU на AMD идеално се вписаха в сравнително евтините лаптопи с цена $300-$400, предлагайки бърза графика и повече процесорни ядра при същите цени в сравнение с решенията на Intel. Така че благодарение на AMD, днес лаптоп с 4-ядрен процесор при цена около $350-$400, вече не е мит.

Едновременно с това AMD навлезе в базовия геймърски сегмент, което стана с помощта на процесорите Ryzen 3000H. Всъщност това са същите 4-ядрени чипове с Vega 8 и 10, каквито са 3000U, но техният TDP е увеличен до 35 W, което дава възможност за работа при по-високи честоти при максимално натоварване, които достигат до 4 GHz. Тези процесори все още са с по 4 ядра и не могат да се конкурират с 6-ядрените Core i7, още повече с 8-ядрените Core i9. Но те изместиха 4-ядрените Core i5.

Като се има предвид че това е средният игрови сегмент и при него се набляга преди всичко на видеокартата, така че малко по-лошата производителност на Ryzen 3000H на херц в сравнение с Core i5 от 8-мо поколение на практика не влияе на fps при игрите, а и AMD отново предложи своите чипове при по-ниски цени. В крайна сметка на пазара се появиха геймърски лаптопи от начално ниво с процесори Ryzen 5 3550H и Ryzen 7 3750H с видеокарти GTX 1650 при цена около $680-$700 (1200-1300 лв), което веднага привлече вниманието на потребителите. Ако погледнем в някои от българските магазини ще видим, че при различните модели с Ryzen 5 и Core i5, то лаптопът с процесор на Intel е по-скъп.

 

Какво се получава в крайна сметка? В началото на тази година AMD стабилно се закрепи в бюджетния мобилен сегмент и направи опит да се докаже при геймърските модели. Intel засега е недосегаем в сегмента на топ-лаптопите и работни станции със своите мощни 6 и 8-ядрени чипове, работещи съвместно с Nvidia MX150 или MX250, които са помощни от Vega.

AMD Ryzen 4000 – червените нанасят нов удар

Преди около една година AMD представи своите нови десктоп процесори Ryzen 3000. Със своите 15-20% по-висок IPC (броят инструкции на такт или производителността на един херц), използваният 7 нанометров технологичен процес, архитектурата Zen 2, по-високата тактова честота, работа с бърза оперативна памет и увеличеният до 16 брой ядра, тези процесори буквално взривиха пазара. И сега всеки 9 от 10 продавани процесори в Европа, са на AMD.

След като отпразнува победата срещу Intel, компанията AMD реши да прехвърли своите нови процесори и в мобилния сегмент. Това стана по всички линии – представени бяха Ryzen 4000U за ултрабуците и производителните Ryzen 4000H и 4000HS за геймърски лаптопи. Да започнем с първите.

Какво предлага Intel към днешен ден в сегмента на евтините ултрабуци и лаптопи? Първо, това са чиповете от 10-то поколение Comet Lake. Все същата архитектура Skylake отпреди 5 години и все същият 14 нанометров технологичен процес. Като резултат, разликата между „стария“ 4-ядрен Core i5-8250U с честота до 3,4 GHz и TDP 15 W, и „новия“ 4-ядрен Core i5-10210U с Core i5-10210U с честота до 4,2 GHz при натоварване на чипа е… 0%. Това са си едни и същи чипове, а по-високата тактова честота не може да се задържи повече от десетина секунди, понеже се задейства ограничението по TDP.

Отляво са тестовете на Core i5-8250U в Cinebench R15, а отдясно – Core i5-10210U. Много добре се вижда, че 3 години Intel нищо не е направила – и в двата случая повечето от тези чипове достигат около 500-550 точки

Единственият наистина нов процесор е 6-ядреният Core i7-10710U. Той е с температурен коефициент 15 W и формално може да се използва в ултрабуците. Само че неговата честота са смешните 1,1 GHz. Да напомним, че неговите 4-ядрени събратя работят при 1,6-1,8 GHz. Ето защо този чип може да бъде поставен само в по-дебелите ултрабуци с процесори с TDP вече 25 W, което ще му даде възможност при високо натоварване всичките ядра да работят с честота над 2 GHz. По този начин в алгоритмите с добро разпаралелване на процесите и той ще може да се сравни с 4-ядрените Core i5 от серията 9000H с TDP вече 45 W.

Друга серия, която формално принадлежи на 10-тото поколение Intel Core е Ice Lake. Това са вече 10 nm чипове с доста добро графично ядро – Iris Plus Graphics G7, което е два пъти по-бързо от UHD Graphics 620. Само че процесорният блок е на нивото на 4-ядрените Comet Lake, а новият „Ирис“ не може да достигне възможностите например, на една обикновена Nvidia MX150.

А какво ни предлага AMD? Разбира се, всички хубави неща на архитектурата Zen+ – до 8 процесорни ядра при това при 15 W TDP. Някой би могъл да си помисли, че това е станало чрез намаляване на тактовата честота, както прави Intel? Нищо подобно – 8-ядреният Ryzen 7 4700U има базова честота 2 GHz. А черешката на тортата е обновената графика Vega, която вече работи не на предишните 1100-1200 MHz, а на далеч по-високите 1600-1700 MHz, което е много важно за графичните процесори.

Получава се доста забавна ситуация: 8 ядреният 16 нишков Ryzen 7 4800U е на нивото на 6-ядрения 12 нишков Core i7-10750H, който обаче има три пъти (!) по-висок TDP. За 4-ядрените Comet Lake и Ice Lake изобщо няма за какво да говорим – те са с 50-70% по-слаби при същия TDP:

Освен това, интегрираната графика предлага много добри възможности. Докато старата Vega 10 в Ryzen 3000U бе с около 20% по-бавна от Nvidia MX150, новата Vega 8 е с 10% по-бърза. Само че видеокартата на Nvidia изисква допълнителни 25 W, което е повече от целия TDP на новите APU на AMD, в които са включени както интегрираната графика, така и процесорните ядра.

В крайна сметка ситуацията съвсем не е благоприятна за Intel. Топ-процесора Core i7-1065G7 за лаптопи на процесорния гигант предлага 4 ядра/8 нишки при честота 3,9 GHz и графика Iris Plus G7. Но това е едва на нивото на процесора на AMD от среден клас с 6 ядра/6 нишки Ryzen 5 4500U с честота до 4 GHz и графика Vega 6:

Да не забравяме, че лаптоп с подобен Ryzen струва само $655, а моделите с Core i7 от фамилията Ice Lake струват с $200-$300 повече.

Може пък нещата да не са добре с автономната работа на лаптопите с процесорите на AMD? Нищо подобно – те показват сравнимо време на работа със съответните процесори на Intel при един същ капацитет на акумулаторната батерия:

Ето как AMD успя да добави мощни и икономични процесори в игровите лаптопи и как измества Intel и от този сектор. Но да не забравим, че Advanced Micro Devices предлага и геймърските серии процесори Ryzen 4000H и 4000HS – какво става с тях?

Тук AMD подготвя голям удар срещу игровите десктоп чипове на Intel, при това, срещу топ-процесорите на корпорацията. Според тестовете, 16 нишковият Ryzen 7 4800H изпреварва 8 нишковия Core i7-9700K с 10-15%, но с двойна разлика на температурния коефициент.

Точно така е – Ryzen 9 4900HS по принцип е само с ограничена до 35 W TDP версия на Ryzen 7 4800H, който е по-бърз от абсолютно всички мобилни процесори на Intel, дори и с изключени лимити на TDP:

Но Ryzen 7 4800H все още не се продава в магазините и няма независими тестове, но е ясно, че увеличеният с 10 W температурен коефициент няма как да го направи по-бавен.

Извод: AMD измества Intel от пазара и на лаптопи

През изтеклите две години станахме свидетели на това, как AMD извърши ядрен преврат в десктоп сегмента, а сега се е заела и с мобилния. Единственият проблем засега е, че заради новия коронавирус на пазара не можаха да излязат повече модели с процесори на AMD. Но ако се оглеждате за нов лаптоп и сте склонни да изчакате около два месеца, струва си да се обърне внимание на мобилните Ryzen 4000, защото те наистина са много добри.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари