Ето как изглежда дънната платка на марсианския роувър Perseverance с процесор на Intel

11
1547

Intel съобщи, че в марсианския роувър Perseverance НАСА е използвала два броя дънни платки COMEX-IE38. Те се произвеждат от израелската компания CompuLab, като тяхното сърце е процесор от фамилията Bay Trail, който е по-известен като Intel Atom от трето поколение. Да си припомним, че тези процесори масово се използваха във Windows таблетите от преди няколко години.

Тези два модула управляват 23-те камери на марсианския роувър, обработват снимките и видеата, които след това се записват във флаш дискове с общ капацитет 480 GB, откъдето се предават на сателит в орбита на Марс, а оттам към Земята. Тези централни процесори не са избрани случайно. Първо, тази процесорна фамилия е вече на над седем години и е достатъчно масово използвана, включително и в евтините китайски лаптопи и нетбуци. Може да се каже, че тази платформа през годините е доказала себе си и е стабилна.

Второ, отделяната топлина от тези Intel Atom не превишава 2 W и именно затова те се използваха в таблетите с пасивно охлаждане. Марсианската атмосфера е твърде разредена и малкото количество отделена топлина е критично важно. Ето защо икономичните процесори Bay Trail са се оказали най-подходящи.

Най-интересното е, че дънната платка COMEX-IE38 свободно се продава и всеки може да си я купи. Тя е с размер колкото кредитна карта, а нейният производител е продава при цена $150, което съвсем не е космическа цена. Продажбите на тези платки са много добри, те са популярни и се използват в най-различни проекти.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари