Ето как изглежда рентгеновата снимка на процесора AMD Ryzen 5 3600

1
693

Единият чиплет на процесорите Ryzen 3000, произвеждан чрез 7 нанометров технологичен процес, съдържа максимум осем процесорни ядра. Ето защо два чиплета се използват само в чиповете с 12 и 16 ядра. Останалите процесори от фамилията Matisse имат само един 7 nm кристал, до който се намира още един 12 nm кристал, включващ контролера на паметта, входно изходната логика и други. Явно разположението на тези кристали няма как да е симетрично и от това се заинтересуваха потребителите на Reddit, които създадоха интересна дискусия по темата.

Известният ентусиаст Fritzchen Fritz освети процесора Ryzen 5 3600 с рентгенови лъчи с помощта на своето специално оборудване и направи съвсем ясни снимки, показващи разположението на кристалите в този чип. След това върху една от тях бе поставено мащабирано изображение на капачката на процесора, като по този начин става ясно точно къде се намират кристалите на чипа, като рентген повее не е необходим.

Полученото крайно изображение може да се използва например, при нанасянето на термична паста. Разбира се, плътният контакт на радиатора към капачката равномерно разпределя топлината, но някои овърколкъри се интересуват и от разположението на кристалите под капачката.

Да си припомним, че Ryzen 5 3600 разполага с 6 процесорни ядра Zen 2 с поддръжка на многопоточна работа, 32 MB кеш памет от трето ниво и работи с тактова честота от 3,6 до 4,2 GHz. TDP на новия чип е 65 W.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Ми снимка като снимка, но е по добър от интелските пещи и нагреватели, дето и за скрап сигурно не стават..