Специалисти от Масачузетския технологичен институт измислиха съвсем лесен и абсурдно евтин начин за превръщането на обикновения екран на лаптопа в сензорен.

Идеята не е сложна: пред уеб-камерата на мобилното устройство се поставя огледалце, закрепено върху стандартна панта за врата. Избира се наклон на камерата, който й дава възможност да вижда докосването на пръста до екрана. С помощта на алгоритми за компютърно зрение се определят координатите на допира. След това докосванията се преобразуват и имитират работата на компютърна мишка. Процесът е подробно описан в сайта на един от авторите на проекта.

Всичко е направено от подръчни материали. Пантата е закрепена на капака на лаптопа, а огледалцето е залепено към нея с обикновено лепило. Избран е подходящ ъгъл, под който върху камерата попада изображението на екрана и неголяма област точно пред него.

За анализа на изображенията се използва софтуерната технология на един от участниците в проекта. Тя я е разработил още през 2010 година като любителски проект. Програмата използва библиотеката за компютърно зрение OpenCV и определя докосването по отражението на пръста от повърхността на екрана. При доближаването на пръста, камерата регистрира не само самия палец, но и неговото частично отражение. Съединяването на двата обекта означава докосване на екрана.

В началото е необходимо калибрирането на програмата чрез единично докосване на определени места на екрана. За да може програмата да се използва с произволни изображения, регистрираните докосвания и плъзгания се преобразуват в действия на мишката.

Засега е демонстрирана напълно работеща концепция. За по-добри резултати е необходимо използването на извито огледало. Сорс кодът на програмата е публикуван в GitHub.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари