Ето кога ще можем да си купим първите 20TB твърди дискове на Western Digital

13
1386

Western Digital обяви кога очаква да пусне на пазара първите си 20TB твърди дискове. Това стана в съобщение до медиите на техническия директор на компанията Martin Fink.

Той отбеляза, че в корпуса ще се намират 9 сегмента, което значи, че всеки от тях ще е с капацитет от около 2.22TB.

Отпада традиционното запълване на диска с хелий, което осигурява по-висока потенциална скорост и възможност за поставяне на повече компоненти за съхранение. Тук ще се използва технологията SMR. Тя постига подобен ефект като започва записването на информацията на новите писти от края на предишно записана писта. Може да си представите как керемидите на покрива се припокриват. От там идва и името – Shingled Magnetic Recording.

Миналата година от Seagate обявиха, че до края на тази година вече ще предлагат такива продукти, но все още не са показали нищо работещо. Очаква се WD да покаже своя прототип още тази седмица.

Използването на сегменти от 2TB не е нов подход, видяхме го още през 2012 от TDK. Тук изключителното е, че могат да се подкарат девет такива без да се използва хелий.

Western Digital очаква да са готови за продажба и да видим творението им по магазините през 2020 година.

Войната в бранша става гореща

Макар и от Seagate да имат трудности в пускането на 20TB диск, те обявиха своя Iron Wolf с 16TB, който ще е на цена от под 600 долара. Това е една от малкото опции с такъв капацитет, която не е предназначена само за бизнеса и дата центровете. Тук вече говорим за продукт, който е достъпен и за професионалисти, които работят в по-малък мащаб. Защо не и за ентусиасти, които не пестят пари за конфигурациите си.

Другото нещо, върху което работят от Western Digital, са SSD дисковете. Правят огромни инвестиции и вече показаха своята ZNS NVMe SSD технология, която ще осигури увеличен капацитет, по-голяма производителност и по-малка латентност.

В момента на пазара е наличен продукт, който предлага 20TB капацитет, той е на WD, но е корпус с два хард диска, които могат да работят заедно или по отделно – WD My Book Duo.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Вместо на хелий, хардовете ще вървят на SMR (Shingled Magnetic Recording).“
Статията с Гугъл преводач ли е превеждана, или е авторска? Не че е от значение, защото резултатът е плачевен. Така става, като превежда, или съчинява някой, който няма и понятие от хардуер.

Пенчо
Пенчо

Много бавно се развиват вече магнитните HDD носители. SSD скоро ще има 20 TB а и цените падат бързо

Капитализъм
Капитализъм

Употребата е съвсем различна, ако например ги ползваш за резервни копия на данни и е нужно дълго време да бъдат изключени, то тези дискове са много по-добро решение. Не мисли през призмата на твоето ползване.

petko pederasa
petko pederasa

SSD то ще ти се скапе след четири-пет години а старите хардове карат намси колко поне 20 години
казвам го от опит защото изхвърлих две микро SD карти които са на принципа на ssd-то
просто дава не помня каква си грешка и оставаш без данните на микро sd картата
това стана за три-четири години!

Пенчо
Пенчо

Странно аз имам 2 ССД-та от преди 7г и не са се скапали а са били системни дискове…

Ludlud
Ludlud

Единствената връзка е че са флаш памети без механични части има си различни технологи който подобряват живота значително, а кой знае какви боклучиви карти си купувал имам 256мб карти памет на 10-12+ години който още работят. Имам и SSD взето през 2011 и като системен диск постоянно е фрашкано с програми и винаги е на 95%+ пълно. С 43ТВ презапис е до момента. Имай впредвид че тези флаш памети много им влиаят високите температури, ако нямаш въздушен поток в кутията правилен или ако си с лаптоп живота на самото ССД значително ще намалее. Едно качественно ССД може да ти издържи… Виж още »

petko pederasa
petko pederasa

ще има ама са некачествени…

the professor
the professor

„традиционно“ пък и нетрадиционно няма дискове запълнени с хелий нито сега нито преди 20 години (ако щяха да ги пълнят с газ, то щеше да е с азот, който е много по разпространен)… първите може и да са ги пълнили, но аз такива дискове не съм виждал. ако диска е херметичен на различна надморска височина ще е различно налягането около и вътре в него (тоест главите ще „летят“ на различно разстояние от плочите)… затова дисковете НЕ са херметични, но поставят филтри на отворите за изравняване на нялягането

Комeнтар
Комeнтар

не съм сигурен на 100%, че съм прав но не съм съгласен с написаното.
WD дисковете имат някава смола под горният капак, която поема разширението на газа, но не позволява да влиза въздух.
Налягането се променя също и като се топли /охлажда диска.

the professor
the professor

това е силиконово уплътнение – идеята е от там да не минава въздух, а само през дупчицата (под която има филтър) до която има надпис „do not cover“

дасда
дасда
the professor
the professor

това са глупости, по добре иди във фирма в която ремонтират дискове и питай с какво са пълни… не мислиш ли, че ако ги пълнеха, сийгейт щяха сами да пишат на сайта си и в даташийт-а

д-р Събева
д-р Събева

Ето такова заглавие убива желанието за четене на този превод.