fbpx
23.8 C
София

Заключените Intel процесори могат да бъдат овърклоквани?

Най-четени

Всички знаят, че ако искат процесор на Intel, който може да бъде овърклокнат, то трябва да закупят „отключен“ модел, който да носи обозначението „К“ в края на номера на модела и това е така от години. Но изглежда сега производителите на дънни платки са намерили нов начин за заобикалянето на това ограничение в чиповете на Intel и овърклокването на „заключени“ процесори.

Както установиха от популярния технологичен портал Benchlife.info дънната платка на Asus TUF Gamin B460 Plus идва с функция, известна като Asus Performance Enhancement (APE). С активирането на тази функция, можете да накарате например 65W да работи с TDP от 125W или дори по-високо, което по същество „подмамва“ процесора да работи с по-висока тактова честота.

Конкурентният производител ASRock има подобна функция в някои от своите нови дънни платки, известни като Base Frequency Boost. И както PC Gamer посочва, изглежда сега и Gigabyte също предлага подобна възможност, което набра популярност след като собственик на дънна платка от серията Aorus B460 публикува изображение във форумите на Reddit на CoolPC, в което се показва, че използва заключения процесор от поколението Intel Comet Lake-S, Core i7-10700. При нормалните си настройки този модел процесор работи на базова тактова честота от 3.8 GHz и отбелязва 3 637 точки в показателите на теста Cinebench R20.

Въпреки това, чрез настройването на ограничението на мощността в BIOS, Intel Core i7 10700 достига пикова тактова честота от 4.5 GHz, след което се стабилизира на 4.33 GHz и отбелязва 4679 точки в теста за производителност на Cinebench, което е значително надграждане спрямо резултата без този експеримент. Също така, изглежда т.нар. „заключени процесори“ на Intel имат много по-големи хардуерни възможности, отколкото потребителите могат да използват чрез заложените ограничения.

Как ще реагира Intel?

Докато потребителите ще бъдат доволни, че биха могли да получат увеличение в производителността на процесора си и без да се налага да харчат огромни суми за чип от серията „К“, дали Intel ще реагира на тази възможност, която производителите на дънни платки дават?

От технологичния портал Techradar са се свързали с Intel, които са отговорили, че манипулирането на техните процесори с цел увеличаване на производителността над максимално обявената от производителя винаги носи известен риск и в повечето случаи ще анулира гаранцията на процесора.

Така наречените „заключени“ процесори имат заключени мултипликатори, което означава, че не би трябвало да има възможност за увеличаване на тактовата честота на процесора над базово обявената. Ако искате да овърклокнете Intel Core i9-10900 например, то това няма да бъде възможно и ще трябва да се охарчите за Intel Core i9-10900K.

Функциите, открити в новите дънни платки, обаче позволяват на хората да променят настройките на процесора за ниво на мощност 1 (PL1), което изглежда е ефективен начин да заобиколят заключването на Intel.

Ако имате съвместим процесор и дънна платка и искате да изпробвате това, имайте предвид, че може да доведе до анулиране на гаранцията на процесора, както и че ще ви бъде необходимо сериозно въздушно или водно охлаждане, тъй като температурите ще се покачат значително.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини