Залезът на платформата Intel Kaby Lake-G с графика AMD Radeon RX Vega

1
889

В началото на 2018 година новината за съвместна работа на Intel и AMD в сферата на хибридните процесори се чу като гръм от ясно небе. Резултатът от тяхната съвместна работа станаха процесорите Core от 8-мо поколение, които бяха отделени във вид на фамилията Kaby Lake-G.

Да напомним, че тези чипове съчетават върху една и съща подложка 4-ядрен кристал с архитектура Skylake/Kaby Lake, графичния ускорител Radeon RX Vega и един стек от 4 GB бърза буферна HBM2 памет.

Друга иновация на Intel бяха технологията на силициевите мостове EMIB, която за пръв път се използваше в масов продукт. Предлагаха се два варианта на графичното ядро, което можеше да се конкурира със старшата версия на мобилната видеокарта GeForce GTX 1060 Max-Q.

Жизненият цикъл на процесорите Kaby Lake-G се оказа твърде кратък. През месец ноември миналата година Intel обяви, че прекратява производството и продажбите на пет модела процесори от тази фамилия. Едновременно с това тази платформа редовно имаше проблеми със софтуера, въпреки че Intel обеща, че ще осигури поддръжката на Kaby Lake-G до 2023 година.

Освен това, използването на тези процесори в новата версия на ОС Windows 10 2004 води до срив със съобщение за грешка Error 182 още при опит за инсталиране на операционната система на компютър с Kaby Lake-G. Intel съобщи, че работи върху проблема и подготвя нови драйвери. Но е ясно, че за корпорацията Kaby Lake-G вече е с нисък приоритет.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари