Започна работата по спецификациите на DDR5 паметта

2
869

Започна разработката на спецификациите на DDR5 DRAM. Организацията JEDEC съобщи, че работата върху DDR5 DRAM трябва да приключи през 2018 година. Новата DDR5 оперативна памет ще замени сегашната DDR4 в компютрите и сървърите. DDR5 ще бъде двойно по-бърза при по-малка консумация на електрическа енергия. Ще се увеличи и плътността на запис на данните.

Много аналитици считаха, че DDR4 ще бъде последният вид DDR памет, понеже през изтеклите няколко години компютрите и сървърите не се промениха особено. Но ето че DDR5 ще има.

Очаква се и появата на икономична и бърза DDR5 памет за мобилни устройства. Анонсираните тази седмица нови смартфони Samsung Galaxy S8 използват LPDDR4 памет, но в мобилните устройства промените настъпват бързо.

Производителите на процесори и дънни платки ще имат нужда от доста време за въвеждане поддръжката на DDR5 и навярно ще е необходима минимум една година след приключване работата върху спецификациите на DDR5.

Търсенето на DDR5 памети може да се окаже голямо поради очаквания преход на обработка на данните в самата оперативна памет. Съвсем скоро се очаква JEDEC да анонсира и NVDIMM-P паметта, при която в една DIMM плочка са обединени флаш памет и бърза DDR памет, очевидно новата DDR5 RAM.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари