fbpx
7.8 C
София

Заради китайската енергийна криза силицият поскъпна с 300%

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Bloomberg съобщи за рязък скок в цените на силиция поради намаляването на неговото производство в Китай. За по-малко от два месеца цените са скочили с 300%. Според пазарните анализатори, намалението на производство е предизвикано от енергийната криза в Китай, която засегна почти половината от китайските предприятия.

Дефицитът на енергия бе предизвикан от новата политика на Китай по отношение намаляването на изхвърляните вредни емисии в атмосферата. Да напомним, че 56% от електрическата енергия в Китай се произвежда с помощта на въглища, но сега правителството наложи твърди екологични ограничения за добив на въглища и въведе пикови показатели по отношение на количеството енергия за всеки регион на страната. Едновременно с това Китай започна да прави огромни инвестиции в зелената енергетика и в разработването на екологически чисти начини за получаване на енергия.

Аналитиците на инвестиционната банка Goldman Sachs допълват, че недостигът на енергия е засегнал минимум 44% от китайските предприятия. Тази енергийна криза доведе до спиране работата на много заводи, включително и на производителите на компоненти за Apple и Tesla. Едновременно с това своите продажби спря и норвежката компания Elkem ASA, произвеждаща силиций, сплави и други промишлени материали.

На 29-ти септември цената на поликристалния силиций само за един ден скочи с 13%, което е най-големият ръст от 2011-та година до днешен ден.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
who
who
1 месец

Ще вадим Атлоните и Core2Duo-тата от нафталина..

Нови ревюта

Подобни новини