fbpx
0.5 C
София

Защитата на процесорите на Intel от 9-то поколение от Meltdown и Spectre

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

На 8 октомври се състоя събитието Fall Desktop Launch, на което Intel обяви, че новите процесори от 9-то поколение ще имат хардуерна защита от опасните хардуерни уязвимости Spectre, Meltdown и L1 Terminal Fault (L1TF). Информацията бе забелязана на слайдовете, показани по време на презентацията. Данните ненапразно са показани със съвсем дребен шрифт.

Защитата от тези уязвимости се състои в промяната на хардуерния дизайн и чрез промени в софтуера и микрокода. Вижда се, че защитата от Spectre V2 е реализирана чрез микрокода и се налагат промени в софтуера. Защитата от Meltdown V3 и Variant L1 Terminal Fault е изцяло на хардуерно ниво. А от Meltdown V3a и V4 – на ниво микрокод.

Още през месец март тази година Intel обяви намеренията си да добави хардуерна защита в своите нови процесори, които тогава бяха на етап разработване. Плановете бяха, да се предотврати възможността за използването на Meltdown и Spectre Variant 2.

Сега виждаме, че в деветото поколение на процесорите на Intel е добавена хардуерна защита от L1TF и Meltdown Variant 3. Не се съобщава какви точно промени са направени в архитектурата на процесорите.

Другите уязвимости, като например Spectre Variant, както преди, ще се избягват чрез комбиниране на микрокод и промени в софтуера. Очакванията са тези промени да не водят до намаляване на производителността.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини