fbpx
9.8 C
София

За първи път от 14 години: AMD държи 40% от пазара на десктоп процесори

Най-четени

Борбата между AMD и Intel за дял на пазара на настолни процесори изглежда по-батална от всякога. От PassMark съобщават, че AMD към момента държи 40% от пазарния дял – ниво на успех, което компанията не е виждала повече от 14 години.

Това е тревожна новина за Intel, която дълги години наред се радваше на господстваща позиция на пазара на процесори, благодарение на липсващата конкуренция и нулевата активност от страна на AMD.

Защо се случва това?

Факторите са няколко, но обобщено основната причина бива следната: тъй като Intel доминираше дълго време, започна да си позволява да налага все по-агресивни ценови политики и да предлага на потребителите по-малко на все по-висока цена, което създаде непрекъснато растящи тенденции в цените на процесорите. От друга страна, поради липсата на съперник, крайните купувачи нямаше как да имат база за сравнение, нито алтернатива. При възраждането на AMD обаче, стана така, че компанията започна да предлага много повече от Intel на по-ниска цена – по-близка до реалната себестойност на продуктите. Това доведе до обрат на пазарните позиции. Освен това, Intel дълги години забавяха иновациите в сектора умишлено, за да могат да изцедят максимална печалба от разработките си. Затова сега, когато AMD агресивно навлезе в полезрението, гигантът не може да отговори на удара и непрекъснато губи дял.

Най-тежкият удар, може би беше през 2019 г., когато AMD представи своята серия процесори Ryzen 3000, произвеждани по 7nm технологичен процес, с много по-нисък TDP, по-висока мощност и на изключително достъпни цени. Третото поколение на AMD е и най-стабилното и усъвършенствано, като серията Ryzen 2000 беше надграждане и коригиране на слабости в Ryzen 1000, които от своя страна като всяко първо поколение само очертаха началото на революцията.

Последният път, когато AMD имаше пазарен дял над 40% беше през 2006 г. – преди цели 14 години.
Какво означават данните?

Макар че достигането на 40% пазарен дял от AMD е впечатляващо, важно е да се отбележи, че тези данни идват от PassMark и обхващат само компютрите, на които е инсталиран едноименния софтуер за сравнителен анализ на производителността PassMark.

Тъй като PassMark е достъпен само за Windows, това означава, че в статистиката влизат само компютри под Windows, а графиката отчита само продажбите на Intel и AMD – тоест AMD държи 40% от 100-процентовия пазарен дял, който си делят двата производителя. Други производители на процесори не са включени, макар че, както PassMark заявяват:

„Ние разполагаме с малък брой данни за използване на процесори различни от AMD и Intel. Процентът е толкова малък, че дори не си струва да правим графики.“

Диаграмата включва само x86 процесори, но не и други архитектури и чипове. Поради популярността на софтуера на PassMark, той все още ни дава добра представа за това колко добре се справя AMD, особено предвид факта, че и двете компании използват показанията от него за цитирането на референтни стойности и сравнения на производителността в своите отчети и доклади.

И така, има ли място за притеснения от страна на Intel?

Според нас, да. Неотдавнашният успех на AMD очевидно отнема все повече пазарен дял на все още лидерската Intel и компанията ще трябва да представи нещо наистина специално, за да спечели обратно потребителите. Както обясняват от популярния технологичен портал Wccftech, докато Intel все още използва 14nm технологичен процес за производство на своите настолни чипове (за сравнение AMD от Ryzen 3000 премина към 7nm), процесорите им поддържат по-висока тактова честота от продуктите на AMD, което ги прави по-добри в гейминга и други специфични области.


Тук възникват спорове дали една от тези „специфични области“ може да бъде рендерирането (обработването) на съдържание – според едни специалисти, скалирането на броя на ядрата и общата производителност са от съществено значение, докато според други, макар Intel да не отговаря на тези два показателя, все още бил лидер.

Това обаче може да не е достатъчно, за да признаем, че AMD доминира Intel – макар и възхода, според графиката в официалния сайт на PassMark, компанията все още не е ударила пазарен дял от 40%, въпреки публикуваните резултати от Wccftech, които се основават на техни данни.

Мобилните процесори

На пазара на мобилни процесори обаче, Intel все още остава лидер – според анализатори, именно техните продукти всъщност са движещата сила в еволюцията на лаптопите, ноутбуците и хибридните устройства – мобилните поколения на Intel стават все по-икономични, по-мощни и изискват по-малко електроника, размери и захранване, което води до намаляването на размерите и теглото на устройствата и увеличаването на ефективността им. В този сектор, от компанията през 2019 г. успяха да изведат 10nm чипове. AMD тук също атакуват със своите 7nm процесори, но като цяло се срещат малко модели лаптопи с тях и са по-слабо разпространени.

Главната причина за това е, че OEM производителите на лаптопи и други мобилни устройства имат сключени дългосрочни договори с Intel и именно за това ще трябва да използват техните продукти, което до някъде държи пазарната им позиция, макар и да не отразява реалните възможности. Освен това, AMD просто не са предприели чак такава експанзия на мобилния пазар, което означава, че трудно ще видим обрат в близките години тук.

Въз основа на тези класации AMD може наистина да има много добра 2020 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини