fbpx
2.8 C
София

Игри в облаците: защо всъщност Nvidia закупува Mellanox Technologies

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Допълнителният хардуер, за който потребителите не се замислят често, са мрежовите карти, хъбове и рутери, които са основата на бизнеса на Mellanox. Но защо производителите на чипове са готово да заплатят милиарди за тази компания?

Вече разбрахме, че Nvidia закупува израелския производител на мрежово оборудване Mellanox Technologies. Сделката е за $6,9 милиарда – рекорда сума в историята на тази американска компания.

Nvidia е печеливша компания и безусловен лидер на пазара за графични процесори (GPU). Делът на най-близкия конкурент – AMD на този пазар не е много голям, и през 2018 година намаля още повече. Но през месец октомври 2018 година цената на акциите на Nvidia рязко падна. Причината бе силно намалелите продажби на видеокарти, понеже криптовалутната треска отмина. А новите видеокарти на компанията не успяха да проявят най-добрите си качества в игрите, както се очакваше миналата година. Ето защо се налага компанията да търси нови пазари. Възможно е мрежовото оборудване на Mellanox да помогне на популярния производител на графични чипове да преодолее възникналите усложнения на геймърския пазар и да разкрие нови направления за бизнеса.

Потенциалните трудности на Nvidia

Към днешен ден Nvidia силно зависи от продажбите на видеокарти. През 2017-2018 години скъпите графични чипове се купуваха предимно от геймърите с персонални компютри и от хората, които се занимаваха с добив на криптовалута.

Статистиките показват, че гейм пазарът расте много бързо и към 2021 година ще достигне $180 милиарда. Лошата новина за Nvidia в тази ситуация е, че този пазар освен че расте, бързо се и променя. Ръстът на гейм пазара вече се определя от мобилните игри. В същото време делът на персоналните компютри, за които е предназначена преди всичко продукцията на Nvidia, осезателно намалява.

Една от причините за спада на популярността на компютърните игри е твърде скъпият хардуер. Цените на геймърските видеокарти стартират от $200. За един нелош геймърски компютър трябва да се дадат от $600 до $1000. А това е минимум двойно по-скъпо от Playstation 4. Освен това, PC трябва да бъде поддържан в актуално състояние, особено по отношение на непрекъснатите ъпдейти. В крайна сметка, за геймърите е по-изгодно да един единствен път да си закупят добра конзола и без притеснения да играят компютърни игри от 5 до 7 години, докато не излезе нова версия на устройството.

Към днешен ден, в най-популярните конзоли Playstation 4 и Xbox One се използват графичните чипове Radeon на компанията AMD. Производителите на мобилни устройства почти не използват процесорите Tegra. А добивът на криптовалута вече не е изгоден.

Излиза, че Nvidia трябва да намали зависимостта си от продажбите на видеокарти. Един от начините е да стартира една съвсем нова и иновационна услуга за облачен гейминг.

Защо именно Mellanox?

Облачният пазар е едно от най-перспективните направления за осигуряване да печалба за високотехнологичните компании. През 2018 година той достигна $250 милиарда или с 32% повече от предишната година.

Nvidia има богат опит в проектирането и производството на мощен хардуер. Към днешен ден компанията осигурява една трета от изчислителния хардуер за центровете за обработка на данни. Логично е да иска да увеличи печалбите от това направление.

Mellanox е лидер в производството на мрежово оборудване от типа на InfiniBand и Ethernet. С тяхна помощ информацията между сървърите се обменя изключително бързо и по този начин по-пълноценно се използват техните изчислителни ресурси. Клиенти на Mellanox са NASA, Alibaba, Dell, Microsoft и други.

Според думите на генералния директор на Nvidia Дженсен Хуанг, компанията ще обедини своята изчислителна платформа с хардуера на Mellanox, за да създаде дата центрове от ново поколение. Очакванията на Nvidia са от новата технология да се заинтересуват най-големите облачни провайдъри – Amazon, Microsoft и Google.

Nvidia може да промени геймърския пазар

Преди няколко години започнаха да стават особено популярни онлайн услугите за облачен гейминг. Тези платформи дават възможност да се играят и най-тежките игри дори и на най-слабите лаптопи или персонални компютри. Подходът е удачен, понеже на геймърите, а и на потребителите, не се налага закупуването на бърз и скъп геймърски персонален компютър, а е достатъчно да се наеме виртуален мощен компютър в електронния облак и да плаща само времето, през което го използва.

На теория, онлайн услугите от този тип би трябвало рязко да увеличат аудиторията. И наистина, достатъчно е да се вземе лиценз или да се направи абонамент за избраните игри и да се плаща малка месечна сума. Лаптопът или домашният компютър се използват отдалечено като терминали и не се налага да имат мощен хардуер. Но докато към производителността не се поставят големи изисквания, особено важни са мрежовите възможности на машината. Изображението генерирано в електронния облак трябва много бързо да достигне монитора на потребителската компютърна система. Всяко, дори и най-малкото забавяне разваля играта. И това е причината засега никой да не успее да предложи масова онлайн услуга за cloud гейминг.

В началото на 2018 година Nvidia стартира бета тестовете на GeForce Now – нейната собствена онлайн услуга за cloud гейминг. Но функционалността и удобството засега са силно ограничени. Може би именно хардуерът на Mellanox ще изведе тази идея на недосегаемо за конкурентите ниво.

Закупуването на Mellanox е съвсем логична стъпка за трансформацията на Nvidia. Тясната интеграция на продуктите на Nvidia с мрежовото оборудване на Mellanox ще дадат възможност на компанията да увеличи печалбата и да намали зависимостта си от продажбите на видеокарти. Може би съвсем скоро големият бизнес ще започне да използва новата продукция в своите дата центрове. И навярно играчите с геймърски компютри ще забравят за закупуването на мощна техника.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини