Изключването на Intel Turbo Boost значително увеличава живота на батерията

0
909

Turbo Boost технологията е създадена, за да предоставя висока производителност в пикови моменти, без процесора да върви на висока честота постоянно. Това обаче се отразява сериозно на живота на батерията на лаптопите, предават от ExtremeTech. Написаното тук трябва да важи за процесорите на Intel и AMD, но конкретните тестове са направени на Intel процесор.

Разработчикът Marco Ament тества ефекта от спирането на Turbo Boost на своя 16-инчов MacBook Pro

Графиката показва температурата, консумацията и производителността. След спирането на TB, консумацията спада с 62%, температурите са по-ниски, но разбира се и производителността спада значително.

Това което Ament констатира е, че получава между 30 и 50 процента по-дълъг живот на батерията след спирането на Turbo Boost. Освен това, вентилаторите на лаптопа са почти безшумни.

С програмата на Intel, XTU, може да промените как Turbo Boost работи или да го изключите. Има възможност и за други настройки, с които да удължите живота на батерията, за сметка на още производителност. От ExtremeTech са успели да постигнат резултат от 6 часа на лаптоп, който по принцип издържа 2 часа. Важно е да предупредим, че трябва да правите всичко това на своя глава. Допълнителните настройки от сорта на ограничаване на честотата на процесора и промяна на волтажите изискват познания.

Друга подробност, която е очевидна, но трябва да се отбележи е, че изключването на Turbo Boost при процесори с по-ниска базова честота може да намали производителността прекалено много. Този трик обаче е идеален, ако машината ни е с процесор от по-висок клас.

И за да е ясно, няма никакъв проблем с Turbo Boost

Технологията работи така както трябва и наистина увеличава производителността на компютъра. Това тук е предназначено за хората, които искат да имат повече контрол над машината си. Операционната система предлага някои опции за настройка на енергийното потребление, но те са със значително по-малък ефект.

Повече подробности може да научите тук.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари