От над десет години Intel и AMD се опитват да създадат бързи процесори с по два кристала в чипа за нуждите на потребителския и сървърния сегменти, но спецификата на работата на два кристала на една и съща подложка оказва негативно влияние на бързодействието и ефективността.

Сега AMD обяви, че с появата на новия скоростен вътрешен интерфейс Infinity Fabric тези проблеми ще бъдат решени. Да си припомним, че сървърните процесори EPYC съдържат до четири осемядрни кристала на една подложка, а в десктоп процесорите тези кристали на подложката ще бъдат два.

Експертите на Wells Fargo заявиха, че разполагат с информация, която потвърждава високата ефективност на на интерфейса Infinity Fabric, който премахва тесните места на подобна архитектура на многоядрените процесори. След десетилетия проби и грешки, AMD успя да открие правилната „рецепта“ за създаването на евтини за производство процесори с голям брой ядра.

Пазарните експерти считат, че процесорите AMD EPYC ще изпреварят по съотношение цена/производителност процесорите Intel Xeon от поколението Broadwell-EP, а излизащите на пазара на 11 юли процесори Skylake-EP ще бъдат от същото ниво.

AMD от своя страна не губи надежда за постигането на максимален в своята история пазарен дял веднага след излизането на процесорите EPYC.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари