Изобретиха най-малката радарна система в света

2
30

Изследователи от Франкфурт, подкрепени от проект на Европейския съюз, създадоха най-малката пълна радио система в света. Радарният чип е евтин за производство и е с големината на нокът. Заради малките си размери и големите си възможности, чипът ще може да има разнообразни приложения в автомобилостроенето, роботиката и дори производството на смартфони.

Изследователите твърдят, че това е най-малкото устройство тип „система върху чип“ в света, което има радарни способности и може да работи при честоти над 100GHz. Чипът е с размери 8 х 8 милиметра, работи при честота 120GHz и може да изчисли разстоянието на обект отдалечен до три метра с прецизност до плюс-минус един милиметър. Радарът може да идентифицира и движещи си обекти, определяйки скоростта им.

Въпреки че първият успешен прототип е бил доста труден за производство, учените смятат, че сега, вече овладели технологията, ще могат да произвеждат един чип само за €1. Миниатюрното устройство е плод на тригодишната работа на общо девет академични и индустриални партньора от цяла Европа – проект, който получи €3 милиона финансиране от Европейската комисия. В момента компании като Bosch, Silicon Radar и Hightec обмислят как да използват чипа в собствените си продукти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари