В рамките на събитието Hot Chips 29 компанията AMD съобщи нови подробности за сървърните процесори от фамилията EPYC и обясни преимуществата на използването на няколко кристала на една подложка.

Както е известно, в новите сървърни решения на AMD се използват четири осемядрени кристала върху една подложка, обединени чрез високоскоростния интерфейс Infinity Fabric. Един подобен чип има площ от 213 квадратни милиметра, а общата площ на подложката с кристалите е 852 квадратни милиметра. В същото време, според прогнозите на AMD, ако се използва монолитен дизайн, размерът на единствения 32-ядрен кристал би бил около 777 квадратни милиметра.

Въпреки че при подобно решение размерите на процесора биха намалели с 10%, понеже кристалът е само един и няма да се налага поставянето на допълнителни компоненти, използването на няколко кристала е дало възможност на AMD значително да намали цената на тези сървърни процесори. Нещо повече, същите осемядрени кристали могат да се използват и в други процесори, например в десктоп чиповете Ryzen и Ryzen Threadripper.

Според AMD, използването на няколко кристала е намалило себестойността на новите сървърни процесори с 41% в сравнение с монолитните чипове, което е дало възможност да се постигне по-добро съотношение цена/производителност в сравнение с процесорите Intel Xeon.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари