fbpx
-2 C
София

Изпълнителният директор на Intel: Доставките на чипове няма да се възстановят скоро

Най-четени

Продължаващият глобален недостиг на чипове ще бъде проблем за много по-дълго, отколкото смятаме, според главния изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер, който повтори вчера, преди да отчете резултатите от третото тримесечие за приходите на компанията, че очаква недостигът да се удължи поне до 2023 г.

„Сега сме в най-лошото състояние: всяко тримесечие следващата година постепенно ще подобрява картината, но няма да постигнем баланс между търсенето и предлагането до 2023 г.“, каза Гелсингер в интервю за CNBC.

Съперникът на Intel AMD изглежда има по-оптимистични очаквания за пазарната картина, като главният изпълнителен директор на компанията, д-р Лиза Су коментира на конференция през тази година, че макар и доставките в момента да са ограничени, положението ще се подобри в близко бъдеще, прогнозирайки, че това ще стане през 2022 г, тъй като според нея производствения капацитет на фабриките в световен мащаб продължава да се увеличава. „Следващата година нещата ще станат по-добре, не веднага, но постепенно ще се подобряват, като ще има все повече производствени възможности“, каза Су.

От ръководството на Nvidia, от друга страна, споделят подобни очаквания за излизане от проблемите с доставките през 2022 г. за своите графични процесори.

Неблагоприятните перспективи на Intel идват, след като компанията обяви спад от 2% в приходите за Client Computing Group, която произвежда чипове за настолни компютри и лаптопи, както и на 5-процентовия спад в продажбите на преносими компютри, който Intel приписва на „ограниченията в еко системата на преносимите компютри“, което означава, че компаниите за лаптопи просто нямат достатъчно от различен набор от компоненти, с които да продължат производството си във високи нива. Този обяснителен модел вече ни е познат и от други доклади, като анализаторите вече подчертават недостига на компоненти като ключов фактор за наскоро забавените продажби на лаптопи.

Така дори пазарът на преносими компютри в САЩ се свива поради проблеми с доставките точно при стартирането на Windows 11. Част от проблема не винаги е в липсата на чипове, а по-скоро в комбинация от необходимите компоненти. Така например в даден момент може да са налице процесори за един конкретен модел, но да няма доставки на нужните LCD панели или Wi-Fi карти, както става ясно от обясненията на Гелсингер.

Част от този спад в продажбите на преносими компютри е компенсиран от ръста на продажбите на настолни компютри, благодарение на който Intel отбеляза ръст на приходите от 20% за категорията, но това не беше достатъчно, за да компенсира спада в продажбите, тъй като приходите от преносимите компютри обикновено са по-високи. Продажбите на компютри бяха в спад в продължение на около десетилетие, преди пандемията, като преминаването на милиони хора към отдалечена работа и обучение навярно стимулира този нов ръст.

Въпреки спада в приходите от лаптопи, Intel все още отбеляза ръст на общите си приходи с 5 процента на годишна база до 18,1 милиарда долара, благодарение на големия растеж на търсенето на своите продукти за центрове за данни, интернет на нещата и Mobileye групи, въпреки че в настоящото тримесечие компанията отчита спад от 0,1 милиарда долара спрямо същото тримесечие година по-рано.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини