Изтекоха бенчмаркове на процесорите AMD Ryzen 4000

2
1564

Само няколко дни след като последните течове разкриха, че лаптопите, базирани на следващото поколение мобилни процесори AMD Ryzen 4000 Renoir, може да се появят още през идната седмица, изтекоха и бенчмарк тестове на четвъртото поколение APU процесори на AMD.

Преди всичко трябва да отбележим, че изтеклите резултати са за процесор, базиран на архитектурата Zen 2 Renoir AMD, а не на един от процесорите, които се очаква да бъдат с най-новата архитектура Zen 3, така че със сигурност производителността на флагманския клас APU процесори от четвъртото поколение, ще бъде по-висока от тези предварително достъпни за нас данни.

Изтеклите резултати показват известно увеличение спрямо производителността на съществуващите 12-нанометрови чипове Ryzen 3000G Picasso на AMD. Rogame по-рано каза, че APU Ryzen 4000 ще бъдат произвеждани по 7nm технологичен процес и ще идват с базова тактова честота от 3.5 GHz, докато вградената Radeon графична карта ще работи с тактова честота от 1750 MHz.

Въпреки че нямаме подробности относно броя на ядрата или на нишките на изтеклия мобилен процесор, той има същата тактова честота като Ryzen 7 4800H и Ryzen 9 4900H, което предполага, че непредставеният все още мобилен процесор ще има подобна на тяхната едноядрена производителност.

Чипът успя да отбележи общ резултат от 5659 точки на 3DMark 11, където е тестван с дънна платка Gigabyte B550 Aorus Pro. Според Notebookcheck, това означава, че по отношение на производителността, чипът е по-слаб от Ryzen 7 4700U с неговите 5713 точки и Ryzen 7 4800U с 6308 точки.

По-слаб от мобилните Ryzen 4000?

Това обаче може да се дължи на факта, че процесорът е тестван в конфигурация с DDR4 RAM памет работеща на ниска честота – едва 2133 MHz, а както добре знаем, тактовата честота на RAM паметта има съществено значение за производителността на процесорите AMD. Предвид архитектурата Zen 2, изтеклият процесор от семейството Renoir най-вероятно ще поддържа DDR4 RAM памет с честота до 3200 MHz.

Разбира се, предвид, че това е изтекъл бенчмарк, за който не се уточнява нищо допълнително, трябва да го приемем с необходимата доза съмнение. Напълно възможно е и сравнителните тестове да са направени върху инженерна версия на процесора – мостра, предназначена за ранно тестване, която обикновено няма същата производителност и възможности, които имат оригиналните крайни продукти, предназначени за пазарна продажба.

Макар и AMD успешно да се утвърди като мощен конкурент в настолния потребителски клас през последните три години и непрекъснато да бележи подем, в мобилния клас нещата все още стоят малко по-различно и безпрецедентен лидер там продължава да бъде Intel. AMD все още имат доста път за наваксване. Дори обаче един ден да станат лидер в производителността в мобилния клас, Intel имат солидни позиции в пазарния дял, тъй като са сключили дългосрочни партньорства с производителите на лаптопи, таблети и потребителска електроника.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари