Изтекоха параметрите на Intel Core i9-10900K

17
2260

Параметрите на очаквания процесор от най-висок клас на Intel Core i9-10900K, бяха забелязани в резултати от теста 3DMark, разкривайки, че максималната тактова честота на чипа ще бъде увеличена до 5.1 GHz.

Процесорът вече присъства в базата данни на бенчмарка 3DMark, а резултатите бяха забелязани и разкрити от потребителя @_rogame в социалната мрежа Twitter, като в тях процесорът работи на честота от 3.7 GHz, което според данните би следвало да бъде и неговата базова честота.

Ако приемем информацията от този теч за достоверна, сега имаме представа за това колко точно мощен ще бъде 10900K, макар и да няма никакви подробности за консумацията на енергия, както можете да видите в публикацията в социалната мрежа по-горе. Липсват и някои други елементи от характеристиката на процесора.

Информацията, с която разполагаме до момента гласи, че Core i9-10900K ще бъде 10 ядрен (20 нишков), като първоначално излезе сравнение, което гласеше, че чипът ще е с 30% по-мощен от неговия предшественик Core i9-9900K, а сега в комбинация с максималната честота от 5.1 GHz изглежда се очертава наистина мощен десктоп процесор. Разбира се, към момента нямаме сведения за цената. По всичко личи, че този настолен чип ще бъде отговорът на Intel на засилващата се конкуренция от страна на AMD и непрекъснатото завземане на пазарен дял. Но все пак, дали това ще е достатъчно, за да победи възродения конкурент?

Не трябва да забравяме, че тази честота от 5.1 GHz все още не е официално потвърдена, но дори да е така, вероятно тя ще бъде само за едно ядро на процесора и няма да можете да я достигнете за всичките 10 ядра. Предишните спекулации обаче сочат, че Intel достига малко по-добри резултати по отношение на Turbo технологията Thermal Velocity Boost, която може да удари до 5.3 GHz на едно ядро, но това само по себе си значи необходимост от наистина солидно охлаждане.

Не бързайте да се възхищавате

Въпреки че тези големи цифри за максималната честота на процесора може да ви се сторят главозамайващи, както вече споменахме, те ще бъдат ситуационни и ще има ограничение колко дълго всъщност ще могат да бъдат поддържани. Изключително важен елемент тук ще бъде охлаждането и респективно свързаните с него проблеми като въздушния поток в кутията, а консумираната енергия от следващото поколение висок клас десктоп процесори на Intel със сигурност е нещо, което бива повод за безпокойствие, съдейки по последните дебати във форумите на Reddit по темата.

Освен всичко, очаква се и забавяне в доставките на новите процесори – макар и част от новото поколение Comet Lake да беше представено на CES 2020 през януари, към момента няма официално потвърдена информация кога ще започнат продажбите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари