Изтекоха предварителните спецификации на графичното ядро AMD Navi 31

2
688

Уеб изданието 3DCenter събра на едно място всичката достъпна информация за графичния процесор AMD Navi 31, базиран на архитектурата RDNA от 3-то поколение. Този GPU ще се произвежда чрез 5 нанометров технологичен процес от TSMC и ще бъде основата на флагманските видеокарти Radeon RX от серия 7000.

Според тази информация, графичното ядро AMD Navi 31 е съставено от множество модули, които са разположени в два отделни кристала. Максималната конфигурация на този чип включва 15360 изчислителни ядра срещу 5120 в актуалния към днешен ден Navi 21 с архитектура RDNA 2. Интересно е, че с прехода към RDNA 3 компанията възнамерява да се откаже от Compute Units модулите и да започне да използва WGP (Work Group Processors) с двойно повече ядра – 256 вместо 128.

Засега няма информация относно шината на паметта и максимално адресируемата буферна памет. Пазарните анализатори са на мнение, че този GPU ще предложи 256-битова шина, като в същото време капацитетът на Infinity Cache ще нарасне до внушителните 256-512 MB. Да си припомним, че Navi 21 разполага със 128 MB Infinity Cache буфер.

Що се отнася до датите на излизане на видеокартите, базирани на графичния процесор Navi 31, очакванията са те да се появят на пазара през втората половина на следващата година. Едновременно с това в лабораториите на AMD се работи върху по-опростените графични ядра Navi 32, Navi 33 и Navi 34.

4 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари