Остават месеци до пускането на процесорите AMD Ryzen 7000 „Zen 4“, но нови изтичания на информация ни казват повече не само за Zen 4, но и за неговите наследници: AMD Zen 5 и Zen 6. Ако слуховете за Zen 5 са точни, четвъртото поколение ще ни зарадва, но петото ще е огромна изненада.

Информацията идва от Moore’s Law is Dead. Той се позовава на анонимни източници, но влиза в доста сериозни подробности за ахритектурата. Информацията включва сведения както чипове на потребителско ниво (AMD Zen 4, Zen 5 и Zen 6), така и за Zen 4C, който е насочен към центровете за данни.

Предстоящите AMD Ryzen 7000 Zen 4 ще осигурят ръст в областта на ядрата и честотите. Очаква се увеличение на броя на инструкциите (IPC) – с между 15% и 24%. При операциите с една нишка, ръстът в производителността ще е между 28% и 37%, а при многонишковите може да е още по-голям.

Твърди се също, че Zen 4 удвоява размера на L2 кеша, като запазва L3 кеша същия като в Zen 3. Друга огромна промяна за AMD, която засега не е новина, е фактът, че процесорите най-накрая ще поддържат PCIe 5.0, DDR5 и LPDDR5. Това елиминира предимството на Alder Lake на Intel спрямо Zen 3.

И накрая, линията Zen 4 ще покрива широк спектър от процесори.

Пазарът „Направи си сам“ ще получи пълната гама процесори Ryzen 7000 Raphael някъде през втората половина на 2022 г. Потребителите на лаптопи могат да очакват AMD Ryzen 7000 Dragon Range и Phoenix в началото на 2023 г. Процесорите AMD EPYC Genoa 7004 ще бъдат пуснати през четвъртото тримесечие на 2022 г. Threadripper 7000 Storm Peak пък ще се появи през първата половина на 2023 г.

След Zen 4 AMD ще пусне базирания на 5 nm Zen 4C, който ще бъде насочен към центровете за данни.

Докато AMD Genoa ще използва ядрата на Zen 4, последващият AMD Bergamo ще премине към Zen 4C, увеличавайки броя на ядрата до 128 (докато Genoa ще разполага с максимум 96). Bergamo също така ще предлага до 256 нишки и ще бъде съвместим със същия цокъл LGA 6096 – като своя предшественик. Можем да очакваме и поддръжка на 12-канална памет.

Приключихме със Zen 4, но има още какво да говорим, а именно за бъдещето.

AMD Zen 5 все още е на известно разстояние, но всички източници, цитирани от Moore’s Law is Dead, очакват архитектурата да се появи само 11 до 15 месеца след пускането на Zen 4. Очакваният скок в производителността е като този, регистриран при Zen 2.

Твърди се, че Zen 5 ще дойде с пълен архитектурен редизайн и ръст на IPC, по-голям от този от Zen 3 към Zen 4. Тактовите честоти няма да се променят много, но ще видим промени, направени в структурата на данните, и напълно реорганизиран дизайн на кеша. Говори се, че процесорите Zen 5 на AMD ще бъдат базирани на технологичния възел N3 или N4P на TSMC.

Първата продуктова линия Zen 5, която ще бъде доставена, може да бъде процесорът EPYC Turin, който ще се появи през втората половина на 2023 г. Продуктите на потребителско ниво няма да се появят за известно време. Ryzen 8000 Granite Ridge (настолен компютър) се очаква в края на 2024 г. Ryzen 8000 Strix Point (APU за лаптоп) се очаква в началото на 2025 г.

Що се отнася до AMD Zen 6, до пускането му на пазара остава още много време, а когато бъде пуснат на пазара, може дори вече да не се нарича „Zen“.

Изглежда, че наименованието е малко във въздуха, но нещата на фронта на спецификациите са доста вълнуващи.

Очакваме по-голям брой ядра и тактови честоти, нов дизайн на кеша, нови ускорители и други

Можем да приемем поне в някаква степен горната информация. Този източник е изсветлил много легитимни течове в миналото. Това не изключва проявата на известен скептицизъм. Особено към слуховете за продукти, до които остава повече време, като например предполагаемите Zen 5 и Zen 6. Дори и изтичането на информация да е вярно сега, AMD може да направи някои промени по пътя.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари