Илън Мъск: кацналата първа степен на Falcon 9 няма повече да излита в космоса

0
4

Първата кацнала степен на ракетата Falcon 9 има повреди поради високата скорост при изстрелването и влизането в плътните слоеве на атмосферата.

 

Основателят, собственик и главен специалист в компанията SpaceX Илън Мъск съобщи в своя Twitter, че няма да използва повторно първата успешно приземила се степен на Falcon 9. Тя има доста повреди и Мъск иска да я използва предимно за изучаване и анализиране особеностите на излитането и кацането на първата степен. Тя ще бъде използвана и за сравнителна диагностика на другите кацнали ракети.

 

От кацането на тази ракета по принцип не се очакваше нищо особено, понеже тя изведе в геостационарна орбита комуникационния спътник JCSAT 14 с тегло 5 тона. Ракетата летя по-далече и по-дълго, в сравнение с другите изстрелвания и горивото за кацане бе по-малко. Но въпреки това, именно тази степен на Falcon 9 успя да кацне на малка автоматизирана платформа в океана. Повредите са от голямото претоварване при изстрелването и от високата скорост на влизане в атмосферата на Земята.

 

Следващото комерсиално изстрелване на Falcon 9 е планирано за края на месец май. А сега много хора си задават въпроса, кога Илън Мъск ще може повторно да изстреля завърналата се първа степен на „Сокола“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за