Илън Мъск: кацналата първа степен на Falcon 9 няма повече да излита в космоса

0
0

Първата кацнала степен на ракетата Falcon 9 има повреди поради високата скорост при изстрелването и влизането в плътните слоеве на атмосферата.

 

Основателят, собственик и главен специалист в компанията SpaceX Илън Мъск съобщи в своя Twitter, че няма да използва повторно първата успешно приземила се степен на Falcon 9. Тя има доста повреди и Мъск иска да я използва предимно за изучаване и анализиране особеностите на излитането и кацането на първата степен. Тя ще бъде използвана и за сравнителна диагностика на другите кацнали ракети.

 

От кацането на тази ракета по принцип не се очакваше нищо особено, понеже тя изведе в геостационарна орбита комуникационния спътник JCSAT 14 с тегло 5 тона. Ракетата летя по-далече и по-дълго, в сравнение с другите изстрелвания и горивото за кацане бе по-малко. Но въпреки това, именно тази степен на Falcon 9 успя да кацне на малка автоматизирана платформа в океана. Повредите са от голямото претоварване при изстрелването и от високата скорост на влизане в атмосферата на Земята.

 

Следващото комерсиално изстрелване на Falcon 9 е планирано за края на месец май. А сега много хора си задават въпроса, кога Илън Мъск ще може повторно да изстреля завърналата се първа степен на „Сокола“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

Коментирай това преди всички други

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за